Život

Pronađeni vojnici za koje se decenijama smatralo da su mrtvi

Pronađeni vojnici za koje se decenijama smatralo da su mrtvi
Pronađeni vojnici za koje se decenijama smatralo da su mrtvi

Dvojica japanskih vojnika živela su 45 godina u džungli dok su svi mislili da su mrtvi, a oni nisu jedini takav primer, piše “Gardijan”.

Tijela mnogih nestalih vojnika nikada nisu pronađena. Iako su mnogi zaista poginuli, evo nekoliko primjera onih koji su samo pobjegli iz vojske i preživeli:

Ove nedjelje ruske vlasti saopštile su da su pritvorile nenaoružanog dezertera koji je živio u šumama u Kamačatki, na izolovanom istoku zemlje, od 2004. godine.

Vjerujući da je mrtav, njegova porodica je identifikovala i sahranila - očigledno tuđe tijelo - nekoliko mjeseci nakon što je nestao.

Hiroo Onoda: 29 godina

Onoda je jedan od najpoznatijih bjegunaca iz japanske carske vojske nakon Drugog svjetskog rata. On je odbio da ostane i bori se protiv Amerikanaca tokom njihove invazije na filipinsko ostrvo Lubangu u februaru 1945. godine.

Proglašen je mrtvim 1959. godine, da bi se konačno sam predao 1974., nakon što je njegov bivši zapovjednik, koji je tada radio kao prodavac knjiga u Japanu, doveden nazad na ostrvo kako bi mu naredio da se preda.

Onoda je preminuo 2014. godine.

Bakredin Kakimov/Šeik Abdulah: 33 godine

Vojnik Crvene armije ranjen je u akciji 1980. godine, na ratištu u Avganistanu. Lokalci su se brinuli za njega i pomogli mu da ozdravi, a zatim se tamo oženio drugi put i preuzeo novo ime.

Pronađen je 2013. godine u okviru vojnog projekta potrage za nestalim ruskim vojnicima.

Šigejuki Hašimoto i Kijoaki Tanaka: 45 godina

Hašimoto i Tanaka su znali da je Japan izgubio u Drugom svjetskom ratu, za vrijeme kojeg su se borili u malezijskim džunglama.

Ali, umjesto da se vrate kući, odlučili su da se priduže malezijskim komunističkim gerilcima i nastavili da se bore s njima sve do potpisivanja mirovnog sporazuma krajem 1989. godine.

Vratili se u Japan 1990. godine, tada stari 71 i 77 godina, piše ”Gardijan”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije