Život

Bezdimni uređaji jesu bolje rješenje

Bezdimni uređaji jesu bolje rješenje
Foto: N.N. | Bezdimni uređaji jesu bolje rješenje
N.N.

Uređaji koji zagrijavaju duhan manje štete našem kardiovaskularnom sistemu od klasičnih cigareta i predstavljaju novu priliku za preko milijardu pušača širom svijeta, tvrde stručnjaci.

Klinička ispitivanja pokazuju značajna poboljšanja zdravstvenog stanja, prije svega parametara koji se odnose na kardiovaskularni sistem, kod osoba koje su prešle na manje štetne alternative poput uređaja koji zagrijavaju duvan, u odnosu na one koje konzumiraju tradicionalne cigarete – navodi se u autorskom tekstu dr Dimitrisa J. Richtera, šefa Odsjeka za kardiologiju u atenskoj Euroklinici i predsjednika Vijeća Evropskog društva za kardiologiju.

Bezdimni uređaji jesu bolje rješenje

Richter navodi 5 indeksa koji ukazuju na najveći napredak ove promjene navika – nivo holesterola u krvi, broj leukocita, nivo karboksihemoglobina, NNAL biomarker i indeks koji ukazuje na opstruktivnu bolest pluća - FEV1% pred.

On ističe istraživanja kojima se potvrđuje da su se biomarkeri izloženosti štetnim i potencijalno štetnim materijama kod osoba koje su prešle na alternativne proizvode drastično smanjili za samo pet dana, dodajući da ovi uređaji počivaju na tehnologiji zagrijavanja, a ne sagorijevanja duvana, te da emituju značajno manji nivo nekih toksina u odnosu na tradicionalne duhanske proizvode.

"Njihovom upotrebom oslobađa se aerosol koji ima čak 90 odsto manje štetnih i potencijalno štetnih sastojaka od onih u duhanskom dimu, uključujući kancerogene, kardiovaskularne, reproduktivne, razvojne i respiratorne toksine. U nedavnoj studiji rađenoj na Univerzitetu Sapienza u Rimu potvrđeno je da zamjena klasičnih cigareta manje štetnim alternativama dovodi do poboljšanja rada lijeve srčane komore, poboljšanja elastičnosti aorte, kao i koronarne mikrocirkulatorne funkcije u roku od samo mjesec dana", navodi se u tekstu.

Bezdimne proizvode Richter vidi i kao pogodno oruđe u borbi za odvikavanje od pušenja i protiv duvanskog dima, izdvajajući IQOS kao dokazano manje štetnu alternativu klasičnim cigaretama.

Poboljšanje kardiovaskularnog sistema moguće uz manje štetne alternative

U aprilu prošle godine, FDA je odobrila komercijalizaciju IQOS-a, novog duvanskog proizvoda kompanije Philip Morris koji zagrjeva, a ne sagorjeva duvan. Analizirajući kompletnu naučnu dokumentaciju koju je kompanija Philip Morris agenciji predala još 2017. godine, FDA je ustanovila da je komercijalizacija ovog proizvoda usklađena sa principima zaštite javnog zdravlja.

Istraživanja ohrabruju

"Pušenje je jedan od glavnih faktora rizika za bolest srca i krvnih sudova, pa ohrabruju istraživanja koja potvrđuju da prelazak sa klasične cigarete na bezdimne duvanske proizvode može značajno uticati na poboljšanje statusa kardiovaskularnog sistema u veoma kratkom vremenskom intervalu. Naravno, najbolji savjet koji pacijenti mogu dobiti je – da ostave cigarete, budući da proizvodi koji zagrijavaju duvan jesu manje štetna opcija, ali nisu bez rizika“, izjavio je dr Zoran Stajić, kardiolog u Kliničko bolničkom centru Zemun.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije