Život

Revolucionarno otkriće: Uz implant prohodale tri paralisane osobe

Revolucionarno otkriće: Uz implant prohodale tri paralisane osobe
Foto: Univerzitet Lujvil | Revolucionarno otkriće: Uz implant prohodale tri paralisane osobe

Tri osobe koje su bile paralisane godinama ponovo su prohodale nakon što je električni implant ugrađen u njihove kičme.

Džered Činok (29), koji je bio paralisan od 2013. godine, postao je prvi pacijent koji je napravio nezavisne korake nakon tako zastrašujuće povrede. Elektronski aparat ponovo je povezao neurone u Činokovim nogama s njegovim mozgom. Sve što je trebalo da učini jeste pomisliti da ustane i hoda - i to bi i uradio.

Dva druga pacijenta, 23-godišnja Keli Tomas i 35-godišnji Džef Markiz, ostvarili su sličan uspjeh tokom druge studije koja se provodila na Univerzitetu Lujvil. Činok je terapiju prošao na Majo klinici.

Naučnici su prethodno vjerovali da mreža neurona koja se nalazi ispod povrede kičmene moždine ne može funkcionisati nakon što neko ostane paralisan. Ali, revolucionarno otkriće koje je dijelom pomogla fondacija Kristofer i Dana Riv, mogla bi pomoći milionima da ustanu iz invalidskih kolica.

Podsjetimo da je Kristofer Riv, slavni glumac kojeg pamtimo kao prvog Supermana, ostao paralisan nakon pada s konja 1995. godine, a preminuo je 2004. nakon teških zdravstvenih komplikacija.

Prvi pacijent, Činok ostao je paralisan u februaru 2013. godine, nakon što je pao sa motornih sanki, a onda su mu preko leđa prešle druge motorne sanke. Slomio je nekoliko rebara, imao probijeno plućno krilo, a kičma je bila slomljena na tri mjesta. Ljekari na Majo klinici u Minesoti uspjeli su ponovo da "sastave" njegovu kičmu, ali su nervi koji prenose signale od mozga do nogu bili prekinuti, pa Činok nije mogao da pomjera ništa ispod sredine torza.

Druga pacijentkinja, Keli Tomas, s Floride, teško je povrijeđena u saobraćajnoj nesreći, u julu 2014. Njeno vozilo prevrnulo se, a ona udarila glavom od krov auta i  nagnječila kičmu zbog čega je ostala paralisana. 

Markiz iz Kentakija je povrijeđen u Montani 2011. godine, kada je pao vozeći biciklo na planinskoj stazi.

Ova čudesna tehnika uključivala je 22 sedmice rigorozne fizičke terapije za Činoka i počela je 2016. Bio je zakačen za stazu za trčanje, a njegove su noge terapeuti neprestano pomjerali kako bi mu ojačali mišići. Nakon ovoga, ispod povrede mu je ugrađena elektroda, iz koje žica ide do baterije koja je ugrađena u stomak. Sistem se pali i gasi putem daljinskog upravljača, sličnog kao i za TV, na kojem se mijenja voltaža i čak precizna lokacija simulacije - da li da pomogne stajanje ili hodanje.

Samo dvije sedmice nakon operacije, Činok je napravio prve pokrete koji su podsjećali na korake i mogao je da ustane sam.

Dr. Kendal Li, s Majo klinike čiji je tim proveo operaciju rekao je da je Činok uspio da povrati kontrolu pokreta u nogama i to je činio svojim mislima.

Činok je na kraju uspio da potpuno prohoda i sad može da hoda 16 minuta, navodi se u žurnalu "Nature Medicine". Ipak, kada je implant ugašen, Činok je opet paralisan, što dokazuje da je za njegov napredak odgovorna elektroda, tj. da se nije desio "spontano".

Tomas je prošla isti tretman kao i Činok i prve korake napravila je u februaru ove godine.

Rehabilitacija Markiza trajala je duže, 85 sedmica, ali na kraju je i on počeo da hoda.

Činok i dalje hoda samo pod nadzorom istraživačkog tima - iz sigurnosnih razloga, a kući ustaje, sjedi, leži na strani i sl. 

Dr Kristin Žao, profesor s Majo klinike poručila je kako sad počinje pravi izazov, a to je - razumjeti kako se ovo dogodilo, zašto se dogodilo i koji pacijent će kako odgovoriti.

U Majo klinici još jedan pacijent prolazi tretman, ali njegovi rezultati nisu još spremni. 

Iz Fondacije Kristofer i Dana Rive saopštili su da su na korak od ispunjenja Kristoferovog sna - svijeta bez invalidskih kolica i dodali su da jedva čekaju ubrzati sljedeću fazu istraživanja epiduralne stimulacije kako bi što više ljudi moglo ugraditi implant.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije