Život

Rodila blizance u 65. godini, sud joj oduzeo djecu

Rodila blizance u 65. godini, sud joj oduzeo djecu
Foto: Screenshot / Youtube | Rodila blizance u 65. godini, sud joj oduzeo djecu

Maurisija Ibanjez (69) prije četiri godine zahvaljujući uspješnom postupku potpomognute oplodnje rodila je blizance, ali mališane je odmah preuzela socijalna služba uz obrazloženje da majka nije sposobna da se brine o njima.

Takođe, u sistemu socijalne njege je još jedna Maurisijina kćerka koja sad ima 11 godina, a oduzeli su joj je 2014. godine. Španski vrhovni sud kao najviše pravosudno tijelo u toj zemlji u ponedjeljk je presudio, na temelju odluke nižestepenog suda u Burgosu, da Maurisija nije sposobna djeci pružiti optimalne mogućnosti.

Time su okončali pravnu bitku koja je trajala četiri godine u kojoj je majka blizanaca Maurisija Ibanjez pokušavala osporiti sudsku odluku kojom joj oduzimaju blizance Gabriela i Mariju de la Kruz koje je rodila nakon tretmana potpomognutom oplodnjom u SAD-u, prenosi "Daily Mail".

Sud navodi da su djeca bila u očiglednoj situaciji ranjivosti zbog nemogućnosti njihove majke da na kvalitetan način sarađuje sa socijalnom službom. Sa suda su poručili da odluku temelje na procjeni stručnjaka, a ne na temelju ženinih godina ni mentalnog zdravlja.

U saopštenju suda u Burgosu u vrijeme njihove prvobitne presude stoji da majčine karakterne crte značajno utiču na psihosocijalni razvoj mališana. Kažu da djeca žive u izolaciji bez ikakvih veza sa ostalim članovima porodice. kao i bez podrške društva.

Blizanci danas imaju četiri godine, a socijalna služba ih je smjestila u udomiteljsku porodicu nedugo po rođenju. Ibanjez je potpisala sa socijalnom službom dokument u kojem je navela da će angažovati pomoćnicu koja će joj pomoći u cjelodnevnoj brizi oko vođenja domaćinstva i njege oko djece. Ali samo 10 dana po povratku iz porodilišta u kojem je provela mjesec dana, vlasti su zaključile da su blizanci u velikom riziku.

"Otkad se vratila kući, multidisciplinarni tim je pratio njen napredak i svi njihovi izvještaji pokazuju da bi se o blizancima valjalo starati u drugačijem okruženju", rekao je tada portparol socijalne službe u Burgosu ističući kako postoji velika vjerovatnoća da će se djecu u budućnosti ipak vratiti majci.

"Ali kratkoročna obveza je dodijeliti ih udomiteljima", zaključio je portparol.

Ibanjez ima još jedno dijete, djevojčicu koju su joj 2014. godine oduzeli i smjestili u udomiteljsku porodicu takođe iz istog razloga, odnosno njene nepodobnosti da se brine o djetetu.

Blanka (11) se takođe rodila zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji i živi u Kanadi.

Nakon sudske presude 2017. godine Maurisijin advokat je rekao kako je žena doživjela traume. Žalila se na presudu, ali lokalni porodični sud je odbio njenu žalbu kao neosnovanu. Potom se žalila Vrhovnom sudu koji je potvrdio prethodnu odluku nižeg suda. Ibajez je time iscrpila sve pravne mogućnosti, ali svake dvije godine može zatražiti da sud preispita presudu. Sa suda su pak poručili da u skorije vrijeme ne predviđaju drugačiji ishod za njena nastojanja.

"El Pais" je objavio kako je bivša službenica zasnovala porodicu nakon ranijeg penzionisanja zbog mentalnih teškoća. Sestra ove žene pokušala je ishoditi da je sud proglasi potpuno nesposobnom za samostalan život kako bi joj oduzeli pasoš i spriječili je da odlazi na postupke potpomognute oplodnje u inostranstvo. Nije uspjela jer se odluka suda temeljila na nalazu vještaka psihijatra koji je utvrdio da se Ibanjez može brinuti o sebi i o djetetu.

"Odlučila sam opet postati majka jer je iskustvo koje sam imala s svojom prvom kćerkom Blankom za mene bilo fantastično", ispričala je Ibanjez za "El Pais" u februaru 2017. godine nekoliko dana nakon poroda blizanaca u bolnici.

"Pitala sam se jesam li u stanju da imam još jedno dijete. Nisu me zabrinjavale godine. Stara sam, ali zahvaljujući nauci i medicini uspjela sam ostati trudna i to je zadnje utočište koje mi stariji ljudi imamo. Naravno da me brine da će mi oduzeti djecu. Oni se ne mogu sami braniti, tako su sićušni i nježni. Malo se bojim za njih i molim Boga da ne padnu u ruke socijalnoj službi", kazala je tada novinarima.

Vijesti o njenom porođaju obišle su svijet i izazvale žestoku debatu između pobornika naučnih dostignuća te onih koji su navodili etičke nedoumice oko trudnoće u tako kasnoj životnoj dobi, posebno jer je sud već ženi oduzeo djevojčicu uz presudu da nije sposobna da se brine o njoj, prenosi "24sata.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije