Život

Rodila petnaestoro djece, živjela gotovo stotinu godina

Rodila petnaestoro djece, živjela gotovo stotinu godina
Foto: N.N. | Rodila petnaestoro djece, živjela gotovo stotinu godina
Igor Janković, Srna

FOČA - Mileva Đorđević iz Gornje Slatine kod Foče živjela je gotovo jedan vijek, izrodila je petnaestoro djece i to dva puta dvojke, jednom trojke, a nikada nije išla ljekaru, priča jedan od njenih sinova Slavko /74/, medicinar u penziji.

Slavko Đorđević navodi da je Mileva u braku sa Đokom Đorđevićem u periodu od 1934. do 1952. godine rodila osam sinova i sedam kćerki. Preminula je 2005. godine u 99. godini, a njen muž Đoko 1992. godine. 

Početak zajedničkog života Mileve i Đoke pred i za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su vladali nemaština i tifus, bio je tragičan. Prvih petoro djece, dva sina i tri kćerke, preminuli su ili nastradali u ranom djetinjstvu. 

Đorđevići, ipak, nisu gubili volju za životom, pa su na svijet donijeli još desetoro djece, koje su uspjeli da podignu. Od njih su dobili 24 unuka i 34 praunuka. 

Slavko priča da u fočanskoj regiji nijedna žena nije rodila toliko djece kao njegova majka, te se prisjeća da su Đoko i Mileva uvijek bili zdravi i da nikada nisu išli ljekarima. 

"Majka se sama porađala, što je meni, kao medicinaru, sada čudno. U bolnici gdje sam radio, ljekari i sestre brinu o svakoj porodilji, podvežu im pupčanik nakon porođaja, okupaju bebu, srede je, a to je moja majka na selu sve sama radila. Sama se porađala, dijete spremala, sebi podvezivala pupčanik. Bila je izuzetno vrijedna i dobra majka i dobra žena", priča Slavko. 

Đoko i Mileva su iz Gornje Slatine, još prije Slavkovog rođenja, prešli u Gornju Jošanicu u selo Bare, blizu crkve Svetih Konstantina i Jelene, na tetkino imanje. 

Živjeli su u maloj kući sa dvije prostorije. U jednoj sobi bila je kuhinja sa ognjištem i verigama, gdje se sjedilo i jelo za okruglim stolom - sinijom, a u drugoj su spavali, roditelji na krevetu, desetoro djece na podu na slami. 

"Otac i mamjka spavali su na drvenom krevetu, a nas desetoro djece na patosu. A znate kako se spavalo na patosu? Od ražane slame napravi se stera, prošije se i razastre po patosu, a na steru se stavi ponjava. Tu svi legnemo, uzmemo jastuke punjene vunom, jer smo imali dosta ovaca, i opet se pokrijemo ponjavom. Svi smo ležali u istoj sobi", opisuje život dvanaestočlane porodice sin Slavko. 

Prema njegovim riječima, imali su veliko imanje i od zemljoradnje i stočarstva mogli su da zadovolje sve potrebe za hranom. Uzgajali su raž, ječam, pšenicu i kukuruz, koje su mljeli na svojoj vodenici. Imali su par volova za oranje i par konja za prevoz ogrevnog drveta i odvoz robe na pijacu, kao i ovce, svinje, kokoši… 

"Jeli smo zdravu hranu i živjeli zdravo. Moja kuća nikad nije ništa kupila osim soli i šećera, sve smo proizvodili", prisjeća se Slavko. 

On dodaje da je majka sve sama stizala. Briga je bilo i kako obući 12 ukućana, pa je tkala i plela sve odjevne predmete. 

"Tkala je džempere, suknje i košulje, plela čarape. Znala je da istka i svečane košulje, kakav je bila dobar stručnjak", kaže sin Slavko. 

Slavko napominje da svakodnevno naporno radilo, a da se odmaralo za vjerske praznike. Tri najradosnija dana u godini za Đorđeviće su bili krsna slava Đurđevdan, Vaskrs i Božić. 

"Radovali Božiću jer bi se na Badnji dan u predsoblje unijela slama, prostrla na patos i tu smo se dugo igrali, čekajući ponoć i kad nastupi Božić tada bismo se veselo mirbožili. Majka bi pripremila gurabija, kolača, pita, pečenje. Poštovali smo i post i rad i Božić i svece", navodi Slavko. 

Đorđevići su kroz život jedni drugima bili najveći oslonac, podržavali su jedni druge i pomagali se međusobno. 

"Sada se ne rađa mnogo djece. Veliko je čudo kad majka rodi troje, četvoro djece, a moja majka je rodila petnaestoro. Čini mi se da je željela još rađati, ali godine su učinile svoje", priča Slavko. 

Danas je živo sedmoro djece Đoka i Mileve - Slavko i njegova sestra blizankinja Slavojka, braća blizanci Josip i Jovan /65/, Radivoje /71/, Rada /69/ i Fima /78/. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije