Život

Roditeljske greške zbog kojih djeca najčešće imaju loše ocjene

Roditeljske greške zbog kojih djeca najčešće imaju loše ocjene
Foto: Pixabay | Roditeljske greške zbog kojih djeca najčešće imaju loše ocjene

Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude uspješno. Međutim, ponekad potpuno nesvjesno može da doprinese tome da dijete bude lošije u školi, tj. da ima lošije ocjene, objašnjavaju psiholozi.

Kako piše Asian Parent, postoji nekoliko stvari kojima roditelji sabotiraju uspjeh djeteta, i to često potpuno nesvjesno.

Imaju prevelika očekivanja

Iako je sasvim razumljivo da roditelji očekuju određene stvari od svoje djece, pretjerivanje s očekivanjima može da napravi više štete nego koristi, upozoravaju stručnjaci. U tom slučaju dijete može da postane nesigurno, pogotovo ako dobija negativne reakcije kada pogriješi ili u nečemu zakaže. Manjak samopouzdanja dovodi do zatvaranja u sebe, ali i lošijih ocjena u školi, dodaju psiholozi, piše N1info.rs.

S djetetom stalno pričaju o školi

Roditelji bi trebalo da shvate kako razgovor isključivo o školi i ocjenama ne vodi do veće motivacije i zainteresovanosti za školu. Psiholozi naglašavaju kako roditelji često kao da zaborave na to da imaju i drugih tema o kojima mogu da razgovaraju sa svojim djetetom, a pretjerana opterećenost informacijama pred polazak u školu doprinosi pojavi straha od nje, ali i nastanku anksioznosti.

Prisiljavaju dijete na učenje

Većina roditelja trebalo bi već da zna kako bilo kakvo prisiljavanje djeteta na nešto kod njega samo budi averziju i loše osjećaje. Ako roditelji dijete neprestano prisiljavaju na učenje, rešavanje domaćih zadataka i sličnih obaveza kao da je sve to samo jedan zadatak o kojem mu zavisi život, dete će s vremenom postati nezainteresovano, a javiće se i odbojnost prema školi, upozoravaju psiholozi.

Rješavaju domaći zadatak umjesto djeteta

Još jedna greška koju velik broj roditelja radi jeste rješavanje domaćih zadataka ili nekih drugih školskih zadataka umjesto deteta. Iako je razumljivo da će roditelji ponekad morati da uskoče u pomoć svojim mališanima, ako se to dešava prečesto ili u slučaju kada i sami mogu da riješe određeni problem, to može da dovede do nesamostalnosti, ljenjosti, ali i nesigurnosti kod djeteta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije