Život

Savjeti psihologa: Kako da uspješno realizujete novogodišnje odluke?

Savjeti psihologa: Kako da uspješno realizujete novogodišnje odluke?
Foto: N.N. | Savjeti psihologa: Kako da uspješno realizujete novogodišnje odluke?

Detoksikacija nakon praznika, početak uključivanja vježbanja u svakodnevicu, zdravija ishrana, prestanak konzumiranja cigareta, novi hobi, više čitanja ili provođenja kvalitetnijeg vremena s porodicom i prijateljima - lista novogodišnjih odluka može ići unedogled.

Ipak, kako pokazuju istraživanja iz oblasti psihologije, većina ovih odluka ne doživi realizaciju. Naprotiv, istraživanja stručnjaka pokazuju da 64 odsto odluka postane zanemareno do kraja januara - približno dvije trećine novih ciljeva će biti zaboravljeno nakon samo četiri sedmice u 2023. godini. 

Novogodišnje odluke zvuče atraktivno, jer - "Nova godina, novi/a ja". Ipak, novogodišnje odluke, kažu psiholozi, nalik su svim drugim odlukama i ciljevima koje postavljamo tokom godine. To znači da, ako ih ne postavimo na pravilan način, postoji mala šansa da ćemo ih se pridržavati.

U nastavku pročitajte tri najčešće greške koje svake godine napravimo kod realizacije novogodišnjih odluka, ali i smjernice kako ih izbjeći.

Odluke koje nisu realne

Kada izostavimo planiranje odluka i vodimo se željama, često donesemo odluke koje nisu realne za nas u trenutku u kojem se nalazimo. Ako do 1. januara niste bili fizički aktivni, nije realno je da će se sve promijeniti i da ćete nakon tog velikog datuma odmah imati vremena i volje. Često se odmah kreće s velikim promjenama, kao što bi u ovom primjeru bilo uvođenje fizičke aktivnosti svaki dan. Ubrzo ćete pomisliti da to nije za vas i odustati. Međutim, radi se samo o tome da ste uzeli prevelik zalogaj. Stoga planirajte svoju novogodišnju odluku i krenite malim koracima.

Previše odluka odjednom

Jedna od najčešćih grešaka je previše novogodišnjih odluka odjednom. Ako u novoj godini želite živjeti zdravije, idite korak po korak. Upišite se u teretanu. Zdravije jedite. Prestanite konzumirati cigarete. Važno je da odabarete jednu odluku i s time krenete, a ne sa svim odlukama istovremeno. Kada jednu odluku imate pod kontrolom, tek tada krenite s drugom.

Dugoročni ciljevi

Lako je zamisliti idealan scenario i njemu težiti. Međutim, ako gledamo samo dugoročne ishode koje želimo postići, zanemarimo korake koji će nas do tamo dovesti. Stoga, naglasak stavite na postavljanju kratkoročnih (dnevnih/sedmičnih), a ne godišnjih ciljeva. Ponekad nas razlika od stanja u kojem jesmo i onog u kojem želimo biti može zastrašiti i činiti nam se nemogućom za dostizanje. Zamijenite ove godine "želim se zdravije hraniti" sa "danas ću pojesti zdrav ručak".

Prvi dani nove godine ne znače da morate pokrenuti promjenu koju već mjesecima odgađate jer je idealna prilika. Ako zaista želite uvesti promjenu u svoj život, psiholozi kažu, bilo koji dan od svih 365 u godini može biti taj dan. Ono što je važnije je da prvo razmislite o svojoj odluci, planirate je i krenete malim koracima u trenutku koji vama odgovara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije