Život

Saznajte kako se pametno spakovati za ljetovanje

Saznajte kako se pametno spakovati za ljetovanje
Foto: N.N. | Saznajte kako se pametno spakovati za ljetovanje

Svi se neizmjerno radujemo ljetovanju i odlasku na more, ali nas često brine razmišljanje o tome da li smo sve spakovali što će nam biti potrebno za ljetovanje.

Da bi se nepotrebna briga izbjegla, najbolje je da unaprijed napravite spisak stvari potrebnih za more, odnosno svega što mislimo da će biti potrebno. Sezona godišnjih odmora polako počinje, kao i euforija oko priprema i pakovanja, tako da treba znati šta vam stvarno treba, jer često pakujemo bezbroj stvari koje uglavnom završe tamo gdje su prvobitno stavljene – u koferu!

  1. Prvo spakujte dokumenta koja su vam potrebna za putovanje, novac, kartice, vaučere ili rezervacija ako imate uplaćen aranžman. Fotoaparat i punjač za mobilni telefon.
  2. Spakujte priručnu apoteku koja treba da sadrži neko dezinfekciono sredstvo, hanzaplast, kremu protiv opekotina, neki lijek za skidanje temperature i lijek u slučaju dijareje. Mlijeko za sunčanje za zaštitnim faktorom. Sredstvo protiv komaraca i mast za ujede od insekata. Tablete za bolove.
  3. Ponesite kupaći kostim – više komada ako imate, peškire i prostirku za plažu. Šešir ili kačket, naočare za sunce, papuče za plažu. Od ostale garderobe potrebna vam je jedna do dvije elegantnije kombinacije ukoliko planirate večernje šetnje pored mora i izlaske. Nekoliko kombinacija garderobe za plažu.
  4. Važno je da ponesete što više donjeg veša. Pidžamu i spavaćicu. Bilo bi dobro da ponesete i nešto malo toplije u slučaju pogoršanja vremena.
  5. Šminka svedena na minimum: lagani tečni puder, blago rumenilo, sjaj za usne, vodootporna maskara. Nakit: minđuše, ogrlice, narukvice.
  6. Šampon, omekšivač, mlijeko za tijelo u malim pakovanjima, hidratanta krema za lice, malo praška za pranje, sredstvo za depilaciju. Pasta za zube, četkice, češalj, gumice za kosu, ulošci ili tamponi (nikada se ne zna).
  7. Ukoliko sami pripremate hranu, ne zaboravite sve sitnice koje bi vam mogle pomoći, barem u početku dok ne odete u nabavku: sunđeri, deterdženti za pranje sudova, začini, gotova jela itd.
  8. Lagana literatura.

Ako idete sa djecom…

  1. Udobna garderoba, pidžama, bade mantil, obuća i sandalice.
  2. Peškiri, lična higijena i kupaći kostimi.
  3. Igračke za pjesak i vodu. Kape i šešire.
  4. Par slikovnica i voštane bojice.
  5. Apoteka: toplomjer i sirup za skidanje temperature; antiseptic; probiotik; sprej za zastitu od ujeda insekata; mast za ujede insekata; vitamin C; sirup protiv alergije (zbog eventualne reakcije kože zbog jakog sunca) i naravno, krema za sunčanje. Fiziološki rastvor.
  6. Ako su dejca jako mala, pored gore navedenih stvari, ne zaboravite i:
  7. Flašicu za mlijeko i vodu. Gotove kašice. Pribor za jelo. Portiklice.
  8. Pelene i vlažne maramice, nošu.
  9. Cuclu varalicu, ako je beba koristi.
  10. Omiljena igračka, ćebence ili jastuk.
  11. Bazenčić na naduvavanje. Veoma je praktičan. Bebe uživaju brčkajući se na plaži, ali nikada ne ostavljajte djecu same u bazenu!
  12. Prenosivi krevetac i kolica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije