Život

Sead Seferović bavi se uzgojem bikova: Korida miri i spaja narode

Sead Seferović bavi se uzgojem bikova: Korida miri i spaja narode
Foto: N.N. | Sead Seferović bavi se uzgojem bikova: Korida miri i spaja narode
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Već godinama se Sead Seferović iz sela Hrustovo, koje je desetak kilometara udaljeno od Sanskog Mosta, bavi uzgojem bikova za koride i kaže kako se radi o porodičnoj tradiciji i hobiju za koji ne žali vrijeme ni novac.

"Borba bikova je tradicija koja od davnina živi u našim selima. Kao dječak sam prisustvovao seoskim koridama, nedaleko od našeg sela održavala se i čuvena Grmečka korida i sve je to vremenom postalo neraskidivi dio moga bića", objašnjava Seferović.

Kaže kako na svojoj farmi trenutno uzgaja šest rasnih bikova bodača, s kojima se takmiči i nastupa na koridama širom Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Hrvatske, gdje su takve manifestacije također popularne.

Inače, i sam je organizator ovakvih događaja, pa tako dva puta godišnje na vlastitom imanju priređuje borbe bikova koje posjećuju najpoznatiji uzgajivači iz regiona.

U izgradnju male arene za borbu kolosa uložio je preko 100.000 maraka i tvrdi da se radi o najsigurnijem borilištu takve vrste u Bosni i Hercegovini.

"Trenutno držim četiri odrasla bodača i dva mlađa bika, koji tek treba da se kale i dokažu. U ovome poslu nema velike zarade i bikovi se ne drže zbog računice, već iz ljubavi. Ulaganja su dosta velika, jer ishrana svake od životinja dnevno košta oko 10 maraka, pa ako se to pomnoži s mjesecima i godinama, tada se vidi kolika je to računica", kaže Seferović za "Nezavisne".

Dodaje kako je pandemija virusa korona prošle godine odgodila gotovo sve manifestacije vezane za borbu bikova, te je uzgajivačima uzrokovana ogromna šteta.

Seferović s divljenjem priča o Rambu, Rokiju, Rumenigeu, ali ističe kako je najveće uspjehe postigao s bikom Bjelonjom, koji je bio strah i trepet za svoje takmace, te je osvojio niz nagrada na brojnim koridama.

S ponosom dodaje kako je njegov kolos od 29 borbi, koliko ih je imao, izgubio tek jednu.

"Nažalost, već je bio u godinama pa sam ga prodao u Hercegovinu, uzeo ga je Vice Višetić iz Posušja, koji uzgaja buše i služiće mu za rasplod", kaže ovaj uzgajivač. Dodaje kako bikovi koje sada drži imaju izuzetan pedigre i da od njih očekuje dobre nastupe i pobjede. Za svakog vlasnika, kaže Seferović, neopisiv je trenutak kada njegov ljubimac ulazi u arenu, a osjećaj radosti u slučaju pobjede ne da se iskazati običnim riječima.

Potvrđuje kako borbe bikova imaju nevjerovatno mnogo poklonika na prostorima bivše Jugoslavije i da su, prema posjetama, najmasovniji događaji.

"Moje kolege su izračunale da se godišnje organizuje preko 200 korida u regionu, te da ih posjeti preko pola miliona ljudi. Ovo je sport gdje su svi jednaki, nema nacionalnih razlika niti bilo kakvih incidenata, niko te ne pita odakle si i kako se zoveš. Mi se gledamo kroz karakter, kakav je ko čovjek i kakav mu je bik, a ne ko je šta i kome pripada. Korida je odmah poslije rata zbližila posvađane ljude i narode", navodi Seferović. 

S poštovanjem govori o poznatim uzgajivačima kao što su Rađa Škrbić, Stipe Bilandžija, Mujaga Selman i mnogi drugi koji su uvijek kod njega rado viđeni gosti.

Dva puta ga uboli

Ipak, da ovaj hobi može biti i iznimno opasan, Sead Seferović se osvjedočio na vlastitom primjeru. U dva navrata bikovi su ga uboli i nanijeli mu povrede opasne po život.

"Oba puta bio sam krivac, jer nisam u pravom trenutku osjetio da je kod životinja proradio adrenalin zbog skore borbe, a izostao je oprez. U jednom slučaju to se dogodilo u kamionu, a istoga dana taj bik, kojeg sam uzgajao devet godina, pobijedio je u svim borbama i postao šampion", prisjeća se Seferović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije