Život

Semberska porodica: Od proizvodnje povrća može se solidno živjeti

Semberska porodica: Od proizvodnje povrća može se solidno živjeti
Foto: N.N. | Semberska porodica: Od proizvodnje povrća može se solidno živjeti

Peteročlana porodica Žikice Lazića (35) iz semberskog sela Trnjaci živi od proizvodnje povrća.

U plastenicima, na površini od 3,5 dunuma, Lazići uzgajaju špinat, krastavac i paradajz. Što se tiče ranog krastavca, Žikica očekuje da će u ovoj sezoni proizvesti između 40 i 50 tona kvalitetnog krastavca koji plasira na bijeljinske i beogradske pijace.

“Berba ranog krastavca je pri kraju. Brat ćemo ga još deset do petnaest dana i onda ćemo otpočeti pripreme za sadnju poznijih sorti. U plastenicima imamo paradajz koji će uskoro na pijacu. Radimo mnogo, ali imamo i koristi od svog rada. Tokom godine zaradimo i do 60.000 KM, ali treba imati na umu i enormne proizvodne troškove, od sadnog materijala, ogrjevnog drveta kojim zagrijavamo plastenike, dnevnica za sezonske radnike, zaštitnih sredstava, transportnih troškova”, kazao je Lazić.

Proljetos je, kaže, potrošio oko 120 metara drva za zagrijavanje plastenika.

Kada se sve to ukalkulira, kaže, ostane nešto i za život.

“Svake godine radimo nešto i na porodičnoj kući, pripremamo novac za fasadu, za centralno grijanje, za namještaj. Treba djecu školovati, treba živjeti. Nije nam lako, jer supruga Petra svakodnevno ide na pijacu, priprema hranu za djecu i za sezonske radnike. Mi se ne žalimo, jer nas zdravlje dobro služi, mladi smo i možemo izdržati ovakav tempo života i rada”, kaže Žikica.

Dodaje da je sadnju krastavca počeo prvog februara te da se danonoćno brinuo o temperaturi u plasteniku.

Kvalitetni proizvodi

“Mjesec sam proveo u rasadniku od jutra do povečerja. Zagrijavao sam plastenike i čuvao biljke kao i rođenu djecu. Sve to ima svoju visoku cijenu, ali mi smo navikli na takav život. Drago nam je što kupci prepoznaju naše proizvode kao kvalitetne i što nam se uvijek vraćaju”, dodaje Lazić.

Djeca trebaju ići na dobre zanate

Bez obzira na sve, Žikica ističe da će djecu usmjeravati na školu i dobre zanate, jer ne vidi perspektivu u proizvodnji povrća. Lazići su u pripremu i montiranje plastenika svojevremeno investirali oko 35.000 KM, tako da je i to stavka koja ih obavezuje da još istrajavaju u proizvodnji povrća.

(Avaz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije