Život

Šest decenija sloge bračnog para Dizdarević

Šest decenija sloge bračnog para Dizdarević
Šest decenija sloge bračnog para Dizdarević

BIHAĆ - Sedamdesetdevetogodišnji supružnici Remzo i Ćatiba Dizdarević iz Bihaća obilježili su ovih dana šest decenija skladnog i harmoničnog braka u kojem su izrodili jedanaestoro djece, a danas imaju brojne unuke i praunuke.

U poznim godinama života prisjećaju se lijepih trenutaka i događaja iz mladosti, a kažu kako je sve započelo sasvim slučajno, daleke 1954. godine na jednoj svadbi, kojoj su oboje prisustvovali.

"Bili smo iz susjednih sela, a do tog trenutka smo se povremeno viđali. Kada je planula ljubav, počeli smo ašikovati i krišom smo se susretali u blizini jedne vodenice na Uni", kažu supružnici.

Dodaju kako je njihovim roditeljima postalo sumnjivo što se često iskradaju iz kuće u prvi sumrak, te je njihova veza ubrzo otkrivena. Situaciju je komplikovalo to što je Ćatiba, koja je bila na glasu kao vrlo lijepa djevojka, već odranije imala jednog prosca koji joj se, kako kaže, nimalo nije sviđao.

"Bio je puno stariji od mene i džaba mu bogatstvo kad mi nije prirastao srcu. Ono je plamtilo samo za jednog, a to je bio moj Remzo", kaže ona.

Dodaje kako je roditelje konačno slomila kad im je rekla da će oduzeti sebi život ukoliko ne pođe za izabranika svoga srca.

Supružnici se dobro sjećaju svoje svadbe kada su se, kako kažu, svatovi vozili konjskim kolima. Prve godine braka su im prošle u teškom životu i velikoj neimaštini s obzirom na to da je vladalo veliko siromaštvo.

Zbog toga se Remzo uputio na privremeni rad u Austriju, gdje je proveo tri duge decenije, dok je Ćatiba podizala i brinula o brojnom potomstvu.

Supružnici kažu kako su im najteži životni trenuci prerane smrti njihovo petoro djece. Pozne godine života danas provode u selu Vikići, nadomak Bihaća, živeći mirnim i skladnim životom. Najveću radost, kako kažu, pričinjavaju im posjete brojnih unuka i praunuka koji žive razasuti širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije