Život

Šesti sabor Brestovaca okupio osamdesetak prezimenjaka

Šesti sabor Brestovaca okupio osamdesetak prezimenjaka
Foto: Srna | Šesti sabor Brestovaca okupio osamdesetak prezimenjaka

DERVENTA - U derventskom naselju Gornji Detlak održan je šesti sabor Brestovaca, koji je okupio osamdesetak prezimenjaka i njihovih gostiju.

Sabor je održan juče pored Crkve Svete Petke u Gornjem Detlaku, a učesnike su dočekali ovogodišnji domaćini Brestovci iz ovog mjesta. 

Sveštenik Siniša Maksimović iz Dervente u crkvi je služio parastos za sve upokojene Brestovce i održao prigodnu besjedu.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora Dušan Brestovac pozdravio je učesnike šestog Sabora na kojem su izabrani predstavnici Brestovaca iz Gornje Lupljanice, Gornjeg Detlaka, Ritešića i Glogovice, te su im dodijeljene lente. 

Idejni tvorac Sabora Brestovaca Damir Kljajić održao je prezentaciju rodoslova bratstva Brestovac, tokom kojeg su predstavljeni rezultati višegodišnjeg istraživanja prezimena. 

Rodoslov Brestovaca prikazan je šematski, a na njemu su upisani muški članovi Brestovaca - devet koljena unazad ili do kraja 18. vijeka. 

Za najstarijeg učesnika Sabora izabran je Milenko Brestovac /67/ iz Glogovice, a za najmlađeg dvogodišnja Anđelina Pijetlović iz Gornjeg Detlaka. 

Druženje prezimenjaka nastavljeno je uz ručak i muziku, a sljedeći Sabor biće održan u Ritešiću 2020. godine. 

Prema legendi, Brestovci su porijeklom iz Crne Gore, a u Gornju Lupljanicu su se doselili u prvoj polovini 19. vijeka iz Krnjina iz sela Brestova, nakon čega su dobili prezime Brestovac. 

Prvi domaćini Sabora u 2014. godini bili su Brestovci iz Gornje Lupljanice, a 2015. godine Sabor je održan u Gornjem Detlaku, takođe, u opštini Derventa. 

Treći Sabor održan je u selu Ritešić u opštini Doboj, a četvrti u selu Glogovica, takođe, u gradu Doboju. 

Peti Sabor održan je u Gornjoj Lupljanici 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije