Život

Skandinavski metod spavanja može da utiče na bolji san

Skandinavski metod spavanja može da utiče na bolji san
Foto: Pixabay | Skandinavski metod spavanja može da utiče na bolji san
N.N.

Parovi koji žive u istoj kući uglavnom spavaju u istom krevetu, a istraživanja kažu da oni imaju tendenciju da uživaju u znatno poboljšanom snu, odnosno dužem i stabilnijem REM spavanju.

Međutim, mnogi nisu usalgašeni, pa spavanje u istom krevetu sa drugom polovinom može da bude teško.

Hrkanje, okretanje, držanje pokrivača na jednoj istrani kreveta mogu da dovedu do problema sa spavanjem, a može da utiče i na vašu vezi.

Međutim, postoji jedan način da riješite ovaj vid problema, skandinavski metod spavanja.

Šta je skandinavski metod spavanja?

Osnovni koncept ovog principa je da partneri spavaju u istom krevetu zajedno, ali ne dele jedan, pojedinačni jorgan. Umjesto toga, svako dobija svoj pokrivač. Zašto je odvojeni jorgan efikasan trik? Istraživanja su otkrila da spavanje u istom krevetu sa istim pokrivačem za vas i partnera zapravo može da dovede do 30 procenata više prekida sna, piše Real Simple.

Što je više mogućnosti za poremećaje sna u vašem okruženju (ambijentalno svjetlo, buka, pokreti) veća je vjerovatnoća da ćete loše da spavate. Prekidi sna mogu da utiču na raspoloženje, povećaju pospanost tokom dana, naruše fizičko i kognitivno funkcionisanje.

Dijeljenje pokrivača takođe  može da utiče i na temperaturu spavanja, što igra veliku ulogu u tome koliko dobro spavate. Ako vam postane vruće, vaše tijelo će imati problema sa spavanjem. Pošto mnogi parovi imaju različite preferencije temperature spavanja, korišćenje odvojenih pokrivača može da pomogne svakom partneru u krevetu da stvori okruženje koje mu prija.

(novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije