Život

Pratite nas na Google news

Slijepoj studentkinji iz Doboja asistentkinja velika pomoć

Slijepoj studentkinji iz Doboja asistentkinja velika pomoć
Foto: N.N. | Slijepoj studentkinji iz Doboja asistentkinja velika pomoć
Sanja Čakarević

DOBOJ - Na putu da jednog dana stekne zvanje fizijatra, Nataša Arsenović (20) iz Doboja savladala je još jednu prepreku jer, iako slijepa, uz pomoć personalnog asistenta bez problema sluša predavanja na novosadskom Medicinskom fakultetu, koji nikad u svojoj istoriji nije imao takvog studenta.

Naime, Nataša, koja je u svojoj devetoj godini ostala bez vida, od početka oktobra je brucoš, a svakodnevne obaveze savladava uz pomoć asistenta, bez kojeg život u velikom gradu i studiranje ne bi bili mogući.

Zbog njenih studentskih obaveza danas nismo uspjeli da stupimo u kontakt s Natašom, ali nam je svoje utiske prenijela njena majka Spomenka, koja je kćerku, kaže, ostavila u sigurnim rukama.

"Upoznale smo se prvo telefonom s personalnim asistentom, a onda smo se srele. Došle smo desetak dana prije početka predavanja. Djevojka je inače iz Beograda, a živi u Novom Sadu, sociolog je, trenutno na masteru. Ona njoj u suštini sve pomaže: da ode na fakultet, da ruča i ako treba popodne na vježbe, a pomaže joj i da lakše uči. Tu je i pomoć pri oblačenju. Dijete ne vidi i onda je sve problem, međutim odlično se sada snalazi", priča majka Spomenka.

Nataša boravi u studentskom domu, a osim asistentkinje društvo joj pravi i cimerka.

"Baš sam bila zabrinuta. Bila sam desetak dana i ja tamo, međutim kad sam krenula kući u Doboj ništa mi više nije bio problem znajući gdje je ostavljam i s kim. Zasad je sve u najboljem redu, potrudili su se i oni kao fakultet", iskrena je majka te dodaje da joj je teško govoriti o stanju svoje kćerke jer je za nju to osjetljiva tema.

Usluge asistenta prvobitno su plaćali Natašini roditelji, a sada će to činiti Gradska uprava.

"Našli smo mogućnost da na godišnjem nivou izdvajamo oko 10.000 KM, tj. 1.000 maraka mjesečno. To je poruka da mora da se uključi ne samo lokalna zajednica, nego i šira zajednica kako bismo olakšali, omogućili licima s invaliditetom da budu jednaka, ravnopravna s ostalim građanima. U Novom Sadu ima institucija koja obezbijedi asistenta, kojem treba mjesečna naknada", izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Mlada Dobojka je u žižu interesovanja dospjela kada je pokazala svoj talenat za vajarstvo, te je uz pomoć dobojskog akademskog vajara Drage Handanovića savladala rad na grnčarskom kolu.

Nataša je jedna od rijetkih osoba s invaliditetom koja je uspjela da nakon srednje škole nastavi školovanje, ali u udruženjima koja okupljaju te osobe poručuju da rade na tome da se stanje popravi.

Ističu da će uvođenje lične invalidnine omogućiti pojedinim članovima i da ostvare pravo na novčanu pomoć od 100 KM.

 "Mi imamo u našem udruženju mladih amputiraca koji će tim novim Zakonom o socijalnoj zaštiti uspjeti da ostvare svoje pravo. Mi radimo kada je u pitanju obrazovanje mladih, u Doboju smo formirali Odbor i Aktiv mladih gdje stvaramo mlade lidere koji će danas-sutra zamijeniti ljude koji sada vode organizacije osoba s invaliditetom", rekao je juče Zoran Panić, predstavnik Koalicije organizacija osoba s invaliditetom regije Doboj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije