Život

Sobremesa: Španci otkrili tajnu čvrstih prijateljstava i dobrog osjećaja

Sobremesa: Španci otkrili tajnu čvrstih prijateljstava i dobrog osjećaja
Foto: Unsplash | Sobremesa: Španci otkrili tajnu čvrstih prijateljstava i dobrog osjećaja

U Španiji se sve vrti oko hrane. U toj zemlji žive i rade neki od najboljih kulinarskih šefova na svijetu, a grad s najviše Mišelinovih zvjezdica po kvadratnom metru na svijetu je baskijski San Sebastijan.

Tapasi ili pintksosi mame iz barova i restorana, a svaka pokrajina te šarolike zemlje ima svoje specijalitete kojima se ponosi. Osim toga, ručak ne završava posljednjim zalogajem. Nakon što se sve pojede, kreće drugi čin - sobremesa.

U prevodu, sobremesa znači vrijeme koje se provodi za stolom uz druženje, smijeh i, nerijetko, kakvu čašu vina ili džin-tonika.

"Kao kuvaru, kada vidim ljude kako provode vrijeme za stolom nakon ručka, to mi je znak da je sve bilo ukusno, a često ljudi u tome uživaju i više nego u samom obroku. Sobremesa može biti čarobna", rekao je šef Dani Karnero za BBC.

U sobremesi je i tajna čvrstih - kao i novih prijateljstava, a ako se ne jede kod kuće, najbolje je odabrati neki porodični restoran ili mjesto s domaćom kuhinjom. Fine dining može biti previše formalan za opuštanje uz čaše i čašice nakon ručka, mišljenja su Španci. Prema njihovim riječima, šta god radili, jedini uslov je da ne napustite sto na duže vrijeme jer se onda čarolija prekida.

Čar je upravo u zajedništvu za stolom na kojem leži pokoja raščupana salveta i komad kolača na tanjiru za koji nije bilo dovoljno mjesta, smijeh i razgovor uz zgužvanu vrećicu šećera, prazne šoljice kafe i pune čaše pića.

Sobremesa najčešće traje od pola sata do sat, a ako je u pitanju praznik ili neka proslava, sjedi se i pijucka i puno duže. Stoga, nađete li se u španskom društvu, oduprite se pranju suđa ili nekom drugom razlogu za ustajanje od stola (osim ako baš ne morate) kako ne biste prekinuli čaroliju druženja. (BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije