Život

Spriječite pretpraznični stres

Spriječite pretpraznični stres
Foto: N.N. | Spriječite pretpraznični stres

Praznici su pred vratima, a ovaj period godine posebno je stresan za žene, koje često osjećaju najveći pritisak jer planiraju kupovinu, kuvanje, ukrašavanje i ostale svakodnevne obaveze. Problem nastaje kada se pokušava učiniti previše u premalo vremena.

Praznici nas takođe podsjećaju na gubitak voljenih osoba pa se javljaju miješani osjećaji.

Nije ni čudo da neki od nas osjećaju radost i oduševljenje samo da bi se na kraju, nekoliko sedmica kasnije, osjećali strašno. Iscrpljenost, depresija, nesanica, slab apetit, prejedanje i razdražljivost su znakovi stresa. Kod žena stres često dovodi do depresije. Ipak, stres ne mora biti dio vaših praznika. Ako isplanirate na vrijeme, smanjićete pritisak i povećati uživanje tokom ovog doba godine.

Najveći stres javlja se zbog prevelikih očekivanja koja nam najčešće nameću drugi. Fokusirani smo na kupovinu, pečenje kolača, goste. Naš raspored se ubrzano popunjava, a džepovi prazne. Sva ova očekivanja mogu nas spriječiti da uživamo u vremenu koje ćemo provesti s porodicom i voljenima.

Počnite stvari da planirate dovoljno rano

Obavljajući stvari na vrijeme spriječićete dodatni stres izazvan nedostatkom vremena.

Razmislite o tome šta ste radili prošle godine za praznike. Ako ste trčali okolo i obavljali sto stvari u isto vrijeme, nije vam više bilo ni do čega. Ako sve zadatke preuzimate na sebe, razmislite ko bi vam mogao pomoći. Pokušajte se dogovoriti s članovima porodice da podijelite zadatke među sobom. Tako ćete dati priliku sebi i drugima da više uživate u praznicima.

Novac je još jedna stvar koja izaziva stres. U situaciji u kojoj se svi nalazimo, nije jednostavno kupiti darove voljenima. Postavite granice prema vašoj ličnoj situaciji. Dogovorite se da nećete trošiti previše novca na nepotrebne poklone. Umjesto toga, odredite svotu koju mislite izdvojiti i kupite tim novcem nešto korisno. Niko tačno ne zna kada se to dogodilo, ali postalo je normalno da trošimo sulude svote novca umjesto da se opustimo i uživamo s porodicom.

Ako znate šta treba da kupite, možete izbjeći gužve i kupiti to malo ranije. Ako je moguće, kupujte online, jer ćete izbjeći nepotrebne gužve, a možda nešto i uštedjeti.

Kuhajte unaprijed

Napravite spisak jela koja mislite spremiti i počnite ih pripremati nekoliko dana prije ako je moguće. Ne morate sve ostaviti za zadnji dan jer ćete tada imati i previše posla. Ako planirate veći porodični ručak, zamolite goste da vam umjesto poklona donesu salatu ili neki kolač. Imaćete manje posla oko kuhanja, a nećete ni dobiti poklone koji vam ne trebaju.

Nekoliko dana prije praznika možete početi osjećati simptome stresa, kao što su glavobolja, tjeskoba ili bolovi u želucu. Ako je tako, poslušajte svoje tijelo i usporite. Sjetite se da je to prilika da provedete vrijeme sa svojom porodicom, a ne da budete još više pod stresom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije