Život

Srpčanin na Vrbasu ulovio soma teškog 20 kilograma

Srpčanin na Vrbasu ulovio soma teškog 20 kilograma
Foto: Facebook | Srpčanin na Vrbasu ulovio soma teškog 20 kilograma

Da je rijeka Vrbas bogata velikim primjercima ribe potvrdio je dugogodišnji ribolovac Nebojša Šarić (40) iz sela Kaoci kod Srpca koji je ulovio soma kapitalca teškog 20 kilograma.

Soma je ulovio kod mosta u Glamočanima gdje je nedavno pecao sa kolegom Daliborom Šaulom sa kojim najčešće prekraćuje vrijeme ploveći Vrbasom i Savom.

"Imao sam osjećaj da bi moglo biti dobrog ulova, jer je Vrbas bio zamućen tog dana a vodostaj povećan, što su dobri uslovi za hvatanje kapitalnih primjeraka. Poslije sat vremena upornog zabacivanja osjetio sam snažan udarac na varalicu i odmah sam uzviknuo: 'Evo ga'. Dalibor je izvukao svoju varalicu i odložio štap da mi napravi mjesta za borbu sa ribom i eventualno da pomogne u njenom izvlačenju", priča Nebojša.

Kako kaže, som je dokazao da je silovit i snažan borac jer su ga uspjeli savladati tek nakon desetak minuta žestoke borbe.

"Lovili smo oko potopljenih klada u vodi a dril na mašinici je bio zategnut do maksimuma. Kada se prvi put pojavio na površini, som je od silnog bijesa udarao repom po vodi i prskao po nama. Tek tada smo uvidjeli da imamo ozbiljnu ribu na štapu. Nakon mukotrpne borbe, Dalibor ga je sa lip-gripom uspio uhvatiti za usta iz prvog pokušaja i izvući", priča Nebojša.

Dodaje da je do ovog vrijednog ulova uspio doći štapom Sporteks dužine 2.4 metra i jačine 90 grama bacanja, uz mašinicu Daiwa BG 4000 i strunu Power Pro 0.32 milimetra. Koristio je varalicu glavinjaru Sharky Lures od 65 grama koju sam proizvodi za lične potrebe.

Ribolovom se bavi već više od tri decenije, ali kako kaže, ovo mu je do sada najveći trofej u karijeri.

"Hvatao sam somove od 16 i deset kilograma i smuđa od šest kilograma, a onih sitnijih je bilo bezbroj. Išao sam na mnoga takmičenja i uvijek postizao solidne rezultate. Na takmičenju u Sremskoj Mitrovici prije pola godine osvojio sam nagradu za najveću ulovljenu ribu. Tada sam upecao bucova od 4,5 kilograma", rekao je Nebojša, koji ima tri kćerke koje rado idu sa njim na vodu.

Nada se da će neka od njih takođe postati ribolovac.

"I ja sam zavolio pecanje još od malih nogu uz svog oca, koji je takođe bio dobar ribolovac", kaže Nebojša i ističe da Srbac ima dobre uslove za bavljenje ribolovom te da vodne resurse ove opštine treba čuvati.

Nebojša Šarić je redovan član Ribolovačkog udruženja "Bistro" iz Srpca, a među prvima koji su ga pozvali i čestitali bio je ribočuvar Dragiša Trebovac. Čestitke na ostvarenom ulovu dobio je i od brojnih prijatelja i kolega ribolovaca na društvenim mrežama, navodi se na Facebook stranici opštine Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije