Život

Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina

Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina
Foto: Ilustracija | Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina
Tanjug

BEOGRAD - Tridesetosmogodišnja Srpkinja prva je na svijetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra jednojajčana bliznakinja darovala svoju matericu.

Dječak težak 2.970 grama došao je na svijet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji.

Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se dobro osjećaju.

Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vrijeme dok je porođaj trajao bila svjesna.

U timu ljekara, između ostalih, našli su se i naši stručnjaci dr Milan Milenković, iz švedskog tima za transplantaciju materice, i profesor dr Miroslav Ðordević, sa Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj, prenosi "Politika".

Porodilja potiče iz jednog malog mjesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantjelesne oplodnje, koji je obavljen poslije presađivanja materice u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, jedinstvenog postupka o kome je cijeli svijet brujao u martu prošle godine.

Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima ljekara koji su učestvovali u transplantaciji.

Kako saznaje "Politika", planirano je da žena zadrži presađenu matericu jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa.

To znači da bi mogla da planira još jednu ili dvije trudnoće, jer u klinici u Stokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantjelesne oplodnje.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije