Život

Šta danas rade pet, šest i sedammilijarditi stanovnici Zemlje

Šta danas rade pet, šest i sedammilijarditi stanovnici Zemlje
Foto: BBC | Šta danas rade pet, šest i sedam-milijarditi stanovnici Zemlje

Ujedinjene nacije su saopštile kako je svjetska populacija danas dostigla osam milijardi ljudi, samo 11 godina nakon što je prešla prekretnicu od sedam milijardi.

Kao i ranije, Ujedinjene nacije će na adekvatan način obilježiti ovaj značajan jubilej, a povodom priče o rastu populacije, BBC je provjerio gdje su danas i šta rade stanovnici planete koji su definirani kao pet-milijarditi, šest-milijarditi i sedam-milijarditi stanovnici.

Tokom 1987. godine, u Jugoslaviji je rođeno pet-milijardito dijete. Matej Gašpar rođen je u Zagrebu 11. jula 1987. godine, za vrijeme održavanje Univerzijade. Njegov rođendan proglašen je Svjetskim danom stanovništva.

"U osnovi smo pogledali projekcije i shvatili da će svjetska populacija preći pet milijardi 1987. godine. Statistički datum je bio 11. juli. Djelimično smo odgovorni za haos u malom porodilištu u Zagrebu tog dana", rekao je zvaničnik UN-a Aleks Maršal.

Novinari BBC-a pokušali su doći do Mateja danas, ali on nije bio raspoložen za intervju.

"35 godina kasnije, 5-milijardita beba na svijetu pokušava da zaboravi svoj svečani dolazak na svijet. Njegov Facebook profil sugeriše da živi u Zagrebu, sretno oženjen te da radi kao hemijski inžinjer. Međutim, izbjegava intervjue i odbio je razgovarati za BBC", piše britanski medij.

Nekoliko godina kasnije, planeta je dostigla broj od šest milijardi ljudi, a interesantno, kao šest-milijardito dijete proglašen je Adnan Mević iz Sarajeva.

Adnan danas živi u Sarajevu sa majkom Fatimom, a ona je u razgovoru za BBC poručila kako i dalje ima nadrealne uspomene na njegovo rođenje.

Foto: BBC
Foto: BBC

"Shvatila sam da je nešto neobično jer su se okolo okupljali doktori i medicinske sestre, ali nisam znala šta se dešava. Kada je Adnan stigao, tadašnji generalni sekretar UN-a Kofi Annan bio je tamo da ga proglasi kao šest-milijarditog stanovnika. Bila sam tako umorna, ne znam ni kako sam se osjećala", poručila je Fatima.

Kada je riječ o Adnanovom životnom putu, on je magistrirao ekonomiju i trenutno traži posao.

"Ako ga ne nađe, preseliće se u Evropsku uniju. Kao i mnogi dijelovi istočne Evrope, BiH je pogođena problemima niskog nataliteta i visoke emigracije", piše BBC.

Ipak, tokom razgovora, Adnan je naglasio kako je bilo određenih pogodnosti u tome što je rođen kao šest-milijarditi stanovnik.

"To je dovelo do poziva da upozna svog heroja, Cristiana Ronalda, kada je imao 11 godina", navodi britanski javni servis.

Na kraju, BBC je provjerio gdje je i šta radi dijete koje je proglašeno sedam-milijarditim stanovnikom naše planete. Sadia Sultana Oishee, danas 11-godišnja djevojčica, živi sa roditeljima u Bangladešu, tačnije u glavnom gradu Daki.

Njena majka, u razgovoru za BBC, prisjetila se 2011. godine i događaja u kojem je upravo njenoj kćerci dodijeljena specifična "titula".

"Oishee je stigla u minut iza ponoći, okružena TV ekipama i lokalnim zvaničnicima. Porodica je bila zapanjena, ali oduševljena. Oisheejev otac se nadao dječaku, ali je sada zadovoljan sa svoje tri vrijedne kćerke", piše BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije