Život

Šta je Hitler planirao kada osvoji Moskvu?

Šta je Hitler planirao kada osvoji Moskvu?
Foto: N.N. | Šta je Hitler planirao kada osvoji Moskvu?

Neki od planova vođe Trećeg Rajha za okupaciju Rusije više su ličili na noćnu moru nego na ljudsku zamisao.

Russia Beyond je istražila kakve je projekte nacistički vođa kovao protiv svog smrtnog neprijatelja - Sovjetskog Saveza.

Hitler je namjeravao pretvoriti Sovjetski Savez u niz Rajhovih komesarijata čim bi pobijedio Crvenu armiju. Moskva bi završila unutar već krštene Reichskommissariat Moskowien. Zegfrid Kaše, njemački ambasador pri satelitskoj državi Hrvatskoj, imenovan je 16. jula1941. godine za budućeg Reichskommissara, pravog potkralja za područja koja bi obuhvatala sjevernu i centralnu Rusiju sve do Urala. Kaše je do kraja rata čekao trenutak u kojem bi njemački tenkovi ušli u Kremlj, što se nikada nije dogodilo. Pogubljen je 7. juna 1947. godine nakon što je u Jugoslaviji osuđen za ratne zločine.

Hitler je 16. jula 1941. iznio svoje lične želje po pitanju podjele istočnih teritorija koje je stekla Njemačka. S Krima bi, zajedno s velikim zaleđem na sjeveru koji je pokrivao veći dio južne Ukrajine, bili "deložirani" svi stanovnici. Pored toga, baltičke države, "kolonija Volge" i okrug Baku (kao vojna koncesija) bi takođe pripali Reichu. Unutar Reichskommissariata Moskowien bi postojao još niz manjih Generalkommissariata. Imenovane su osobe koje bi bile zadužene za upravljanje ovim teritorijima. Strašni Odilo Globocnik, šef SS-a iz Lublina (Poljska), vodio bi Generalkommissariat Sverdlovska.

Volf-Hajnrih Graf von Heldorf, general SS-a, šef berlinske policije koji je postao bogat zbog iznuđivanja Jevreja sredinom tridesetih godina, bio je zadužen za porobljavanje i protjerivanje stanovnika Jaroslavlja.

Nacisti su pretpostavljali da Sovjetski Savez ne bi bio u potpunosti poražen vojnim sredstvima, čak i nakon osvajanja glavnog grada i velikih gradova, pa su planirali stvoriti "granicu" na tzv. "A-A liniji" (Arhangelsk i Astrahan). Postizanje Hitlerovih podjela na tim pozicijama bi značilo da bi najveća zemlja na svijetu izgubila 86 odsto naftnih resursa. Njemački tenkisti bi mogli samo zaustaviti svoja vozila i izaći i popušiti cigaretu. Kako bi se ukinuo proizvodni kapacitet SSSR-a, započela bi strateška kampanja za bombardovanje sa avionima dizajniranim za to.

Hitler je 20. aprila 1943. godine, na svoj rođendan,  pokazao arhitektu Albertu Šperu dizajn koji je lično nacrtao za izgradnju bunkera s kapacitetom za šest osoba, opremljenog mitraljezima, protivtenkovskim oružjem i bacačima plamena. Diktator je komentrisao da bi na novoj granici s ostatkom Rusije trebalo izgraditi stotine sličnih utvrda.

Kada su Nijemci krenuli s Operacijom Tajfun prema Moskvi, Hitler je odlučio da će Moskva, Lenjingrad (današnji Sankt-Peterburg) i Kijev biti razoreni, a njihova četiri miliona stanovnika istrijebljeno kako bi se spriječilo nastanak bilo kakvog otpora. Moskva bi bila potopljena nakon otvaranja brane kanala Moskva-Volga. Je li Hitler planirao to učiniti bez prethodne evakuacije stanovništva? Vrlo vjerovatno.

Za uništenje Moskve je tokom operacije Tajfun zadužen bio Oto Skorzeni, "najopasniji čovjek u Evropi", specijalista za posebne operacije koji će 1943. osloboditi Mussolinija iz zatočeništva na planini Gran Saso. On je trebao postaviti dinamite na ključna mjesta.

U razgovoru održanom 2. novembra 1942. s danskim ministrom vanjskih poslova Skaveniusom ministar vanjskih poslova Ribentrop je rekao kako će se azijski dio Rusije nakon osvajanja evropskog dijela SSSR-a na kraju pretvoriti u niz "bezazlenih seljačkih republika".

U budućnosti su osvojene teritorije trebali kolonizovati njemački doseljenici ili lokalne  manjine. S druge je strane Hitler naredio da se u budućnosti ne dopusti (niti od strane njegovih nasljednika u budućnosti) stvaranje ikakve ruske države istočno od linije A-A. 16. septembra 1941. Hitler je spomenuo Otu Abevu, njemačkom ambasadoru u Parizu, da će sva teritorija istočno od Urala postati "njemačka Indija".

Srećom, ništa se od navedenog nije dogodilo. Hitlerov ratni stroj nije bio uspješan u svojoj borbi protiv Slavena koje je on toliko prezirao, smatrajući ih "podljudima". Pobjeda Crvene armije zaustavila je megalomanske ekspanzionističke planove nacističkog vođe, za koje se činilo da ne poznaju granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije