Život

Šta kada dijete pogriješi?

Šta kada dijete pogriješi?
Foto: Pexels/Ilustracija | Šta kada dijete pogriješi?

Pogreške su bitan dio osamostaljivanja. Treba vremena da mališani steknu kontrolu nad sobom i usavrše vještine kada nešto uče, uzmite za primjer svladavanje vezanja cipela.

Maria Montessori bila je prava vizionarka u području ranog obrazovanja. Shvatala je važnost pogrešaka u životima djece. Uvidjela je da uz strpljenje i povjerenje možemo poticati odlučnost kod mališana te im na taj način pomoći da ostvare uspjeh i hrabro savladaju izazove.

"Pogreške su dio života. Svladavanjem ovog koncepta djeca će imati beskrajne mogućnosti za ono što mogu postići", govorila je Maria Montessori, čiji koncept i danas pomaže djeci da ostvare svoj puni potencijal.

Montessori metoda temelji se na slobodi rasta bez prekomjernih korekcija i ograničenja. Pristup Marie Montessori obrazovanju u ranom djetinjstvu potiče istraživanje i eksperimentisanje, a ne težnju prema savršenstvu. Ona naglašava da prekidanje procesa učenja radi ispravljanja pogrešaka može spriječiti djecu u razvijanju strasti prema svojim interesima. Umjesto da se fokusira na ispravljanje, njen stil poučavanja nastoji njegovati znatiželju kako bi djeca mogla isprobati nove ideje i učiti kroz iskustvo.

"Pogreške su odskočna daska za uspjeh. Kad svojoj djeci dopustimo da pogriješe, oni mogu više cijeniti svoja postignuća i imati samopouzdanje za istraživanje novih ideja. Osim toga, pomaže im da nauče da je neuspjeh dio života - što dugoročno gradi otpornost", smatrala je slavna edukatorica.

Njen koncept uključuje učenje bez osuđivanja ili osjećaja nedostatka. U konačnici, na taj način potiče se ustrajnost i gradi samopouzdanje, budući da se svaka pogreška vidi kao prilika za rast, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije