Život

Šta raditi sa slavskom svijećom poslije slave

Šta raditi sa slavskom svijećom poslije slave
Foto: Pixabay | Šta raditi sa slavskom svijećom poslije slave

U sezoni slava mnogi imaju dilemu šta bi trebalo da urade sa slavskom svijećom kada dan slave prođe. Takođe, mnogi ne znaju na koji način bi trebalo ugasiti sveću – da li na uobičajen način ili postoji određeno pravilo koje bi trebalo poštovati kako “ne bi naljutili sveca”.

Najbolje je da slavska sveća bude od pravog voska, jer se on sporije i ravnomernije topi. Dužina sveće zavisi od materijalnih mogućnosti domaćina, a najčešće u crkvenim prodavnicama nude one od 50 do 60 centimetara.

Svijeću možete da ukrasite papirnim ukrasom, koji je ujedno i zaštita da vosak ne padne na stolnjak. Posljednjih decenija običaj je da se na svijeću zalijepi sličica sveca zaštitnika.

Običaji nalažu da domaćin upali slavsku sveću neposredno pred rezanje kolača. Pre nego što to učini, trebalo bi da se prekrsti, pomoli, pomene Boga i sveca kojeg slavi, poljubi sveću i onda je upali.

Slavska sveća trebalo bi da gori tokom cijelog dana. Kada domaćin želi da je ugasi, trebalo bi da se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati malo vina i sipa uz fitilj svijeće. Vino će lagano ugasiti svijeću.

Mnoge domaćice poslije obilježavanja slave odlažu slavsku svijeću u fioku i pale je prilikom zajedničkih porodičnih molitvi tokom godine. Druge, pak, čuvaju svijeću i prije naredne slave nose je u crkvu i pale pre liturgije. Oba običaja su ispravna.

Slavsku svijeću, možete, takođe paliti i kada sveštenik bude dolazio u dom da sveti vodicu pred Uskrs, ali i kada vam naiđu teški trenuci u životu, pa želite da se pomolite svom svecu zaštitniku i pronađete duševni mir, piše Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije