Život

Šta se sve mijenja u mozgu muškarca kada postane tata

Šta se sve mijenja u mozgu muškarca kada postane tata
Foto: Pexels/Josh Willink | Šta se sve mijenja u mozgu muškarca kada postane tata

Žene nisu jedine koje prolaze kroz promjene kad postanu mame - i očinstvo zauvijek mijenja muške hormone.

Postoji izreka da žena postaje majka kad vidi pozitivan test na trudnoću, ali muškarac postaje otac tek kad vidi dijete u porodilištu, piše Žena.rtl.hr.

Za muškarce, taj trenutak kada prvi put ugledaju svoje dijete nije samo emocionalno iskustvo koje mijenja život, već i fiziološko iskustvo - zahvaljujući padu nivoa testosterona i porastu nivoa prolaktina i oksitocina.

Iako se zbog toga novi očevi mogu da osjećaju kao da su njihovi hormoni svuda, to ima svoju svrhu, ističe antropolog Li Getler, istraživač iz Centra za djecu i porodicu Fakulteta Notre Dame.

"Na temelju niza dokaza, čini se da ove hormonalne promjene kod očeva odražavaju da je evolucija oblikovala biologiju muškaraca kako bi im pomogla da odgovore na zahtijeve roditeljstva", rekao je Getler u razgovoru još 2014. godine.

"Naše istraživanje olakšava muškarcima razumijevanje 'ugrađenih' sposobnosti biološkog roditeljstva, što je vrlo primjenjivo na svakodnevni život muškaraca."

Pad testosterona

Prema studiji Gettlerovog tima iz 2011. godine, nivo testosterona novih očeva pada za oko 40 odsto u prvom mjesecu roditeljstva, što je povezano s njihovom očinskom osjetljivošću i privrženošću.

"Naša otkrića sugerišu da muškarci imaju evoluiranu neuroendokrinu arhitekturu koja reaguje na predano roditeljstvo, podržavajući ulogu muškaraca kao i njegovatelja tokom evolucije hominina", rekli su istraživači u svojoj raspravi.

Rast prolaktina

Dok nivo testosterona opada, studije pokazuju da nivo estrogena budućih očeva počinje da raste u nedeljama pre rođenja deteta i nastavlja da bude povišena mesecima nakon toga. Zajedno s tim, novi tata u prvih mesec dana doživljava prosečni porast prolaktina za 20 odsto.

Kao što su rekli autori studije objavljene u časopisu Journal of Postgraduate Medicine iz 2016. godine, "utvrđeno je da je nivo prolaktina u korelaciji s interakcijom oca i djeteta u društvenom kontekstu, a očevi s višim profilima prolaktina više reaguju na dečije znakove."

Hormon ljubavi ulazi u 'šestu brzinu'

Među novim majkama oksitocin djeluje kako bi olakšao porođaj i dojenje. Ali, među novim tatama okidači imaju više veze s "stimulativnom igrom", primjer kada pokušavaju da nasmiju bebu i navedu je na kikotanje.

To ponovno igra "značajnu ulogu u uspostavljanju osjećaja očinstva tokom prvih faza rasta djeteta", kaže Rut Feldmen, profesorka na Medicinskom fakultetu Jejl i autorka nekoliko studija na tu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije