Život

Šta to kriju od nas: Male tajne tek rođenih beba

Šta to kriju od nas: Male tajne tek rođenih beba
Foto: N.N. | Šta to kriju od nas: Male tajne tek rođenih beba

Beba se rađa sa više od 70 instinktivnih refleksa, ali se mnogi od njih gube vrlo brzo po rođenju.

Jedan od osnovnih je refleks traženja usnama. Ako tek rođenoj bebici dodirnete obraz, ona će se okrenuti na tu stranu, pokušavajući usnama da dodirne vašu ruku. Na taj način ona pronalazi maminu bradavicu, to jest hranu.

Refleks sisanja se javlja vrlo rano i presudan je za preživljavanje. Ako bebi stavite bilo šta u usta, ona će instinktivno početi da ih pokreće kao da sisa. Ali, prilikom dojenja, vaše čedo mora da uskladi reflekse sisanja i gutanja sa disanjem. To nije uvijek lako, tako da se beba nekad zagrcne iako ima dobro razvijene reflekse.

Ako stavite prst ili manju igračku na bebin dlan, ona će odmah čvrsto da zatvori šaku, kako bi što bolje uhvatila predmet. To je, takođe, refleksna aktivnost, koja pomaže pri odbrani od pada. Slično će se dogoditi i ako dodirnete tabane novorođenčeta. Što se tiče ruku, refleksi hvatanja se gube između trećeg i četvrtog mjeseca, dok se refleksi koji se tiču nožica zadržavaju do kraja prve godine.

Moro refleks je vjerovatno najvažniji i najsloženiji. Ako se beba uplaši zbog naglog pokreta (kao što je izmicanje podloge koja se nalazi ispod nje), glasnog zvuka ili jake svetlosti - ona će najprije da raširi ruke i prstiće, a zatim će da uslijedi pokret poput zagrljaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije