Život

Starija majka, zadovoljnije dijete

Starija majka, zadovoljnije dijete
Foto: Ilustracija | Starija majka, zadovoljnije dijete

Što majka kasnije dobije dijete, to je manja šansa da ga verbalno i fizički kažnjava, a ono je pritom manje problematično i više je zadovoljno - pokazuje danska studija, objavljena u časopisu "Evropski žurnal" o razvojnoj psihologiji.

U istraživanju je učestvovalo oko 5.000 majki starijih od 30 godina i djece uzrasta od 7, 11 i 15 godina. Istraživači su otkrili da djeca starijih majki imaju manje socijalne, emocionalne i probleme u ponašanju.

"To je zato što su se one ostvarile u majčinskoj ulozi onda kada su stekle više obrazovanja, iskustva i finansijsku stabilnost", objašnjava vođa tima, psiholog Den Somer.

"Sa godinama dolazi veća psihološka zrelost i to se vidi u kasnom majčinstvu. Ljudi postaju psihički fleksibilniji i tolerantniji prema drugima i zato emocionalno bolje napreduju, a stvaranje pozitivnog i manje autoritativnog okruženja vodi do srećnijeg i zdravijeg odrastanja. Međutim, situacija može da se promeni u 15. godini, kada djecu ozbiljno "drma" pubertet, a majke nemaju toliko energije i elana kao mlađe žene.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije