Život

Strani jezici koje je danas najisplativije znati

Strani jezici koje je danas najisplativije znati
Foto: N.N. | Strani jezici koje je danas najisplativije znati

Nakon svojevrsne demonstracije relativno tečnog kineskog jezika, Mark Zuckerberg impresionirao je mnoge i postigao još veći ugled među uticajnim Kinezima.

Obraćanje potencijalnom poslovnom partneru na jeziku s njegovog govornog područja zasigurno će olakšati komunikaciju, ali i ostvariti bolji i zapaženiji rezultat jer će utisak biti snažniji i ostavićete utisak kompetetnije osobe.

Donosimo vam šest jezika koje je servis OneHourTranslation.com izdvojio kao najbrže rastuće jezike (uz engleski, koji se podrazumijeva) koje se isplati učiti te u njih uložiti svoje vrijeme i novac.

1. Španski

Zahvaljujući novim ekonomskim i privrednim prilikama javila je i potreba za znanjem španskog jezika. Tržište Meksika, Argentine, Čilea, Perua, Kolumbije, Venecuele te Španske zahtijevaju poznavanje ovog indoevropskog romanskog jezika koji ima iste korijene kao i engleski pa ga je lakše za naučiti.

2. Portugalski

Portugalski je već postao četvrti najprevođeniji jezik na popularnom servisu za prevođenje OneHourTranslation.com, što je značajan pokazatelj kako se radi o jeziku čija popularnost postaje sve veća. Privredni i ekonomski napredak Brazila otvara mnogim kompanijama brojne mogućnosti saradnje, stoga će uglednije kompanije zasigurno imati koristi od poznavanja portugalskog jezika.

3. Kineski

Učenje kineskog jezika posljednjih godina je u porastu. Ogromno kinesko tržište mnogima predstavlja velik izazov, bilo da se radi o uvozu ili izvozu, stoga je svakako jedan od jezika u čije učenje se isplati ulagati vrijeme i novac.

4. Ruski

Oko 300 miliona govornika veoma plodonosnog tržišta nametnulo se kao jako dobar razlog za učenje ovog jezika. Brojne poslovne prilike i veliko – dobar su razlog da se okušate u učenju ruskog jezika koji je vrlo sličan našem i radi toga ne bi trebao biti toliko zahtjevan za učenje.

5. Arapski

Stotine miliona ljudi širom svijeta govori arapski. S obzirom na razvoj brojnih segmenata privrede i ekonomije, otvara se tržište brojnim kompanijama koje tamo mogu pronaći razne poslovne prilike.

6. Njemački

Obzirom da uspješno upravljaju jednom od najstabilnijih ekonomija na svijetu, njemački jezik s razlogom postaje sve popularniji i traženiji.

(Manager.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije