Život

Stručnjaci objašnjavaju zašto djeca grizu druge oko sebe

Stručnjaci objašnjavaju zašto djeca grizu druge oko sebe
Foto: Alexas_Fotos/Pixabay | Stručnjaci objašnjavaju zašto djeca grizu druge oko sebe
N.N.

Djeca imaju običaj da ujedaju druge oko sebe, a neki roditelji imaju problem da shvate zbog čega se to dešava. Potencijalnih razloga je mnogo, ali, što je najvažnije, skoro nijedan od njih ne ukazuje na agresivno, odnosno loše ponašanje. Štaviše, stručnjaci tvrde da je sasvim uobičajeno da djeca od dvije-tri godine prolaze kroz ovu fazu.

Obratite pažnju

Nicanje zuba - Jedan od najčešćih razloga zbog kog djeca ujedaju sve oko sebe u ovom uzrastu je činjenica da im niču zubi. Kako biste znali da je ovo u pitanju, važno je da obratite pažnju na to da li dijete ima običaj da grize i druge stvari poput glodalica, igračaka, svog jastuka ili korica knjiga. Djetetu bi u ovoj situaciji trebalo nuditi nešto gumeno za žvakanje ili mazati kreme koje umiruju desni.

Istražuju svijet - Od svog rođenja djeca istražuju svoju okolinu koristeći prije svega svoja usta kao vodič. Sve što dohvate ona će staviti u usta kako bi se s tim bolje upoznala.

Vama će to zvučati čudno jer vi koristite druge senzore poput dodira, njuha ili vida da se upoznate s predmetima u svom okruženju, međutim djeca najviše vjeruju čulu ukusa. Ujedanje je samo jedna od metoda sakupljanja informacija.

Način da iskažu nezadovoljstvo - Kada su djeca zbog nečeg nezadovoljna, ljuta, pa čak i zbunjena, njihova uobičajena reakcija je ujedanje. To je zapravo njihov prvi odgovor na jake emocije koje još ne znaju kako da obrade. Slično udaranju druge djece, ujedanje je praktično impulsivna odluka.

Potrebna im je aktivnost

Iako se ovo ponašanje smatra normalnim, ono ne smije da prođe nekontrolirsno. Kao roditelj morate dijete da odvojite od osobe koju je ugrizla, potvrditi njegovu frustraciju, objasnite mu da njegovo ponašanje nije dobro i da mu date drugi način da se izrazi. U ovom slučaju je veoma važno biti dosljedan i svoje metode prenijeti i na vaspitače u vrtiću.

Traže vašu pažnju - Nevjerovatno je koliko brzo i lako djeci postane dosadno, čak i kada ne znaju šta to zaista znači. Uvijek im je potrebna neka aktivnost koja će im držati pažnju. Ono što najviše djeca vole su aktivnosti koje uključuju odrasle i drugu djecu.

Ukoliko se dogodi da je dijete iz nekog razloga zapostavljeno, ono može da krene da se ponaša destruktivno. Možda ste bili previše okupirani drugim stvarima i niste primijetili koliko malo vremena ste provodili sa svojim djetetom, a ujedanje je njegov način da zatraži vašu pažnju.

(24sedam)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije