Život

Stručnjaci tvrde: Ovo je znak da vam je veza osuđena na propast

Stručnjaci tvrde: Ovo je znak da vam je veza osuđena na propast
Foto: Pixnio | Stručnjaci tvrde: Ovo je znak da vam je veza osuđena na propast

​Stručnjak za veze Debi Rivers tvrdi da je prezir "najveći pokazatelj da ste na putu prekidu ili razvodu". Prezir karakteriše osjećaj da je neka osoba inferiorna, a manifestuje se kao prozivke, osjećaj nadmoći, vrijeđanje, kolutanje očima ili šale na partnerov račun.

"Osjećaj je kao da su ispod vas - utisak nadmoći. Teško je riješiti problem ako vaš partner dobije ideju/poruku da vam se gadi”, objasnila je stručnjakinja iz Perta u Australiji. "To se obično događa kada u vezi postoje dugotrajna zamjeranja i neriješeni problemi. To su te stalne negativne misli o vašem partneru", dodala je.

Njen savjet odjekuje jednom od "Četiri jahača (bračne apokalipse)" Instituta Gotman u vezama. Hvaljeni institut za istraživanje odnosa rekao je da je prezir "najdestruktivnije negativno ponašanje u vezama". "Prezir potiču dugo tinjajuće negativne misli o partneru, a javlja se u obliku napada na nečiju samosvijest. Neizbježno, prezir dovodi do još većeg sukoba, naročito opasnih i destruktivnih oblika sukoba, umjesto do pomirenja", objasnio je Institut Gotman u objavi na blogu o toj temi, piše "NY Post".

"Gotovo je nemoguće riješiti problem kada vaš partner dobija poruku da vam se gadi i da ste snishodljivi i ponašate se kao da ste mu nadređeni", kažu doktori Džon i Džuli Gotman. Institut Gotman dao je primjer jedne nezdrave perspektive partnera koji je tačniji, osjeća i pokazuje prezir prema svom partneru koji se bori s kašnjenjem: "Gledajte, naučio sam odrediti vrijeme kad sam imao pet godina. Kada ćeš ti naučiti?" 

Bolji način prenošenja njihove poruke glasio bi otprilike ovako: "Vrlo mi je važno da stignem na vrijeme. Možeš li mi, molim te, pomoći s tim?" Lijek za prezir je "izgraditi kulturu naklonosti i divljenja jednih prema drugima", objasnio je Institut Gotman. Ovo je praksa koja uključuje namjerno svakodnevno činjenje malih pozitivnih stvari za vašeg partnera, prenosi "Večernji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije