Život

Stvari koje nikada ne treba stavljati u mašinu za sušenje veša

Stvari koje nikada ne treba stavljati u mašinu za sušenje veša
Foto: Ilustracija | Stvari koje nikada ne treba stavljati u mašinu za sušenje veša

Mašine za pranje veša smo apsolvirali, ali kakva je situacija sa mašinama za sušenje?

Da bi vam mašina za sušenje veša pravilno radila i dobro sušila, kao i da bi što duže trajala, potrebno je ispoštovati neka pravila. Ona se prije svega tiču stvari koje stavljate u vašu mašinu za sušenje. Lista je podugačka i sigurno ste makar nekada napravili grešku.

Koža ili vještačka koža

Koža od vreline može da se isuši i ispuca zbog čega će se izobličiti. Sušenje na vazduhu je jedino rješenje za ove odijevne predmete.

Svila

Za ovaj luksuzni materijal potrebna je najnježnija njega. Vrelina mašine za sušenje veša može napraviti nabore na odjeći koje je gotovo nemoguće ispraviti. Sušenje na ravnoj površini je najbolje rješenje za ovaj materijal. U ovu kategoriju spadaju i svilene čarape.

Antilop

Spada u jednu od osjetljivih tkanina i mora se držati što dalje i od mašine za sušenje veša. Uvijek se pridržavajte uputstava sa etikete prilikom čišćenja odjeće od antilopa.

(Neka) vunena odjeća

Za vunu ne možete uvijek biti sigurni kako će se ponašati – neka odjeća se može mašinski i prati i sušiti, ali zato neki drugi odijevni predmeti moraju ručno da se peru i da se suše isključivo na vazduhu. Uvijek pažljivo pročitajte informacije na etiketama vunene odjeće jer centrifuga u mašini za sušenje veša može nepovratno da ih skupi.

Krzno i vještačko krzno

Vrelina mašine za sušenje veša sigurno će oštetiti ovu odjeću. Najbolje je sušiti je na vazduhu.

Odjeća sa šljokicama i perlicama

Ne samo što se ovi ukrasi mogu zakačiti za drugu odjeću, već se i same perlice i šljokice mogu oštetiti ili uništiti toplotom.

Patike

Mada se patike mogu sušiti u mašini na niskoj temperaturi, najbolje je da ih sušite van nje. Gumeni đonovi patika se mogu skupiti ili deformisati zbog vreline. Ovdje spadaju i otirači sa gumenom podlogom jer vrelina može dovesti do topljenja gume. Isto važi i kućne papuče.

Grudnjaci

Mada grudnjake možete prati u mašini, mnogo je bolje da ih sušite na vazduhu umjesto u mašini. Vrelina mašine može deformisati oblik grudnjaka i dovesti do pucanja spandeksa i elastičnih vlakana.

Kupaći kostimi

Bikini, kupaći kostimi, šorc za plivanje i kupaće gaće je najbolje sušiti na vazduhu jer bi se u mašini za sušenje veša deformisala tkanina od koje su napravljeni.

Torbe i rančevi

Torbe i rančeve s vremena na vrijeme treba dobro oprati, ali ih je najbolje sušiti na vazduhu. Vrelina u mašini za sušenje veša može da deformiše vašu torbu, pa čak i da istopi sintetička vlakna.

(Magazin Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije