Život

Pratite nas na Google news

Surfer rizikovao život da snimi avanturu u jatu ajkula

Surfer rizikovao život da snimi avanturu u jatu ajkula
Foto: Screenshot | Surfer rizikovao život da snimi avanturu u jatu ajkula
N.N.

Surfer sa Floride Džeremi Džonston slučajno je snimio jato ajkula koje su plivale pored njega tokom avanture na talasima.

Tridesetrogodišnji momak sa Floride bio je nervozan kada je prilikom izlaska na obalu uočio ribare. Njihovi mamci su potencijalna opasnost za sve ljude koji se kupaju na plaži Nju Smirna. Džonston je prekinuo avanturu kako bi utolio žeđ, a potom krenuo ka morskim dubinama.

"Vrijeme i talasi su bili sjajni. Potrčao sam ka vodi, bacio dasku i zaplivao. Brzo sam shvatio da se nalazim među ajkulama, pa sam pažljivo veslao rukama samo na površini vode", objašnjava Džonston za CNN.

Potom je izašao iz vode i pustio dron koji je iz vazduha snimio surfera na dasci okruženog ajkulama. Na pojedinim kadrovima vidi se desetak riba.

 

"Bio sam šokiran i impresioniran u isto vrijeme. Ranije sam ovakav prizor vidio samo na televiziji. Sanjao sam da ja snimim jedan ovakav klip. Ovo mjesto je poznato po čestim ujedima morskih pasa".

Ajkule obožavaju vodu blizu plaže Nju Smirna, a mjesto je u stručnim krugovima poznato kao prestonica morskih pasa. Međunarodna organizacija koja se bavi statistikom napada kaže da je svaki surfer u opasnosti kada se nađe u ovim vodama Atlantskog okeana.

Prošlog decembra je sedmogodišnjak zadobio ozbiljne povrede poslije napada ajkule. Pao je u vodu tokom surfa, a incident je zabilježila kamera pričvrćena na prednjoj strani daske.

Džonston je prilikom posljednje avanture upozorio ostale kupače i surfere da izađu iz vode. Ajkule su se sjatile ka obali, jer je voda u tim trenucima bila puna ribarskih mamaca.

Uprkos opasnosti, surfer je i sutradan odlučio da uživa u talasima blizu plaže Nju Smirna.

"Moji snimci pokazuju bogatstvo i raznovrsnost životinjskog svijeta na istočnoj obali Floride", objašnjava Džonston.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije