Život

Svastika, Buda i tetoviranje kapaka strogo zabranjeni

Svastika, Buda i tetoviranje kapaka strogo zabranjeni
Foto: N.N. | Svastika, Buda i tetoviranje kapaka strogo zabranjeni

Još od davnih dana ljudi su odlučili ukrašavati tijelo na razne načine. I dok su neki stavljali naušnice, drugi ratničke boje, u mnogim kulturama prisutno je bilo tetoviranje. Kasnije se ono raširilo i postalo sveprisutno, saloni za tetoviranje nalaze se praktički na svakom koraku, no u pojedinim zemljama tetovaža vam može donijeti nevolje.

Tajland

Ukoliko odete na Tajland postoje neka vrlo bitna pravila, a to je da se ne treba šaliti s kraljem i njegovom porodicom - ni na koji način. A ne treba se šaliti ni sa Budom. Kako je Tajland pretežno budistička zemlja, Budine slike i kipovi ovdje se smatraju svetima, a ako mislite da njegovom tetovažom odajete počast - grdno se varate.

Imati tetovažu Bude na ruci ili leđima smatra se nepoštivanjem i uvredljivim za pripadnike religije. Stoga je Tajland ovakve tetovaže zabranio domaćima, ali i strancima, pa preporučujemo da Budu kojim ste ukrasili svoje tijelo prilikom posjete Tajlandu svakako prekrijete, kako ne bi bilo problema.

Danska

U ovoj zemlji od 1996. godine i službeno je zabranjeno tetoviranje šaka, vrata ili lica. Naravno, Danci su ipak suviše liberalni, jer ako prošetate Kopenhagenom, vidjećete mnoge s tetovažama upravo na spomenutim mjestima, tako da je zakon zapravo - mrtvo slovo na papiru. Jedino, ako se baš odlučite tetovirati u Danskoj, možda vam tattoo majstori odbiju tetovirati glavu ili ruke, no srećom u okolnim zemljama ne postoje nikakva ograničenja.

Havaji

Ovdje je zabranjeno tetoviranje na dva mjesta, osim ako vam to ne dozvoli doktor. Za tetoviranje iza uha ili kapaka obvezno je prisustvo doktora.

Sjeverna Koreja

Kao i sve, i tetoviranje je u ovoj zemlji strogo pod nadzorom Komunističke partije. Tako, recimo, ne smijete staviti riječ "ljubav" ako njome prikazujete osjećaje prema vlastitoj porodici, ali ukoliko pokazujete osjećaje prema državi - to je dobrodošlo. S druge strane, ukoliko želite staviti sliku Kim Jong Una ili nekog od njegovih predaka, ne gine vam višegodišnja robija, jer su slike vladajućih - svete.

Japan

Iako Japanci ne brane službeno tetoviranje, s tetovažama ne možete ući svugdje. Razlog za ovo leži u prošlost, kad su tetovaže povezivane s japanskim kriminalnim miljeom, tačnije - jakuzama. Tako da, ako se spremate na bazen, u teretanu, restoran ili bilo koje drugo slično mjesto, pobrinite se da tetovaže ne budu uočljive.

Njemačka

Iako u Njemačkoj tetoviranih ima koliko hoćete, neke stvari su zabranjene zakonom i kažnjive. Tako ne smijete (ili smijete, ali da niko ne vidi) imati tetoviranu svastiku niti ikakav sličan simbol koji bi upućivao na nacizam. Ipak, Nijemci ne gledaju pozitivno ni na komunističke simbole, pa će vam tako tattoo majstori odbiti ukrasiti tijelo srpom i čekićem, crvenom zvijezdom i sličnim stvarima.

(Brightside)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije