Život

Sve faze sjedenja, puzanja, hodanja kod beba i kako im pomoći

Sve faze sjedenja, puzanja, hodanja kod beba i kako im pomoći
Foto: Pixabay | Sve faze sjedenja, puzanja, hodanja kod beba i kako im pomoći

Od sjedanja, do puzanja, a zatim hodanja - spomenuti period bebinog života vrlo je zanimljiv jer promjene su vidljive iz dana u dan.

U dobi od četiri do 15 mjeseci beba samostalno uči kako sjediti, zatim puzati, a onda i hodati po kući. Tokom ovog uzbudljivog vremena ti takođe možeš pomoći svojoj bebi da stekne samopouzdanje za preduzimanje prvih koraka, prenosi Parents.

1. faza: Sjedanje

Kad beba počne samostalno sjediti, ona je u prvoj fazi dobijanja svoje pokretljivosti. Sjedenje će pomoći mališanu u jačanju mišića koji će mu trebati kad na kraju puta - nauči stajati i hodati.

Starost: četiri do sedam mjeseci

Kako možete pomoći: Tokom igranja, bacajte loptu naprijed-nazad ili se igrajte s igračkama koje se slažu uvis kako bi beba jačala mišiće.

2. faza: Puzanje

Najvažnije što beba treba učiniti u fazi puzanja je istovremeno vježbati pokrete ruku i nogu jer će joj ta vještina trebati jednom kada dođe vrijeme za šetnju.

Starost: sedam do deset mjeseci

Kako možete pomoći: Pomozite svom mališanu da razvije ta područja tako što ćete ga podsticati da puže s mjesta na mjesto, a zatim ga pohvalite i pomazite.

3. faza: Podizanje

Kako beba postaje jača i znatiželjnija, ona će se početi podizati uz pomoć namještaja ili mame i tate. Tada možete početi raditi na ravnoteži i upoznati je sa stojećim položajem.

Starost: osam mjeseci

Kako možete pomoći: Pomozite bebi da se podigne, a zatim pokažite kako treba saviti koljena kako bi se vratila sama na pod. To će joj olakšati pad kada krene samostalno praviti korake.

4. faza: Hodanje uz pomoć

Kad se počne podizati držeći vas za ruku pomozite joj da napravi nekoliko koraka. To će joj pomoći u sljedećoj fazi hodanja i pomoći će u samopouzdanju da sama napravi nekoliko koraka.

Starost: osam do devet mjeseci

Kako možete pomoći: Vježba, vježba, vježba - ona je ključna za bebu u ovoj fazi. Što više bude na nogama to će se sigurnije osjećati jednom kada prohoda.

5. faza: Hodanje uz namještaj i zidove

U ovoj fazi beba počinje koristiti namještaj i zidove za obilazak oko kuće. Stoga, kada ona postane mobilnija, pobrinite se da je kuća sigurno okruženje za nju.

Starost: osam do devet mjeseci

Kako možete pomoći: Podstaknite svog mališana da postane siguran u sebe i pokušajte da ga odvedete dalje od namještaja i zida, samo se pobrinite da ima mekano mjesto za "slijetanje".

6. faza: Stajanje bez pomoći

Ravnoteža je ključni dio hodanja. Ako vaša beba može stajati i održavati ravnotežu nekoliko sekundi, uskoro će se osjećati kao da može pokušati napraviti veći korak.

Starost: devet do 12 mjeseci 12 mjeseci

Kako možete pomoći: Pretvorite ravnotežu u igru. Sjednite sa svojim mališanom na pod i pomozite mu da ustane. Zatim brojite da vidite koliko dugo je može zadržati i pohvalite ga kad uspije.

7. faza: Prvi koraci

Prvi koraci su monumentalni trenutak za vašeg mališana - zato mu dajte puno pažnje kada se oni dogode. Hodanje zavisi od samopouzdanja, tako da ga trebate pohvaliti za sve što je napravio, a vodilo je do tih prvih koraka.

Starost: devet do 12 mjeseci

Kako možete pomoći: Navijajte za svog mališana kada korača prema vama i vježbajte s njim. Sjednite na pod i pozovite ga da dođe do tebe.

8. faza: Hodanje

Možda će biti potrebno nekoliko padova prije nego što sve krene svojim putem, ali vrijediće. Imaj na umu da neke bebe vole puzati duže vrijeme prije nego što se oslone na noge, dok neke preskoče korak puzanja i odmah krenu stajati.

Starost: 12 do 15 mjeseci

Kako možete pomoći: Podstičite hodanje koliko god je to moguće. Na primjer, kada idete spustite dijete iz svog naručja i stavite ga u uspravan položaj, za hodanje, a ne u sjedeći.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije