Život

Talenat iz BiH: Njemački učio preko TV-a, a sad dobio stipendiju kao nadareni učenik

Talenat iz BiH: Njemački učio preko TV-a, a sad dobio stipendiju kao nadareni učenik
Foto: Screenshot/merkur.de | Talenat iz BiH: Njemački učio preko TV-a, a sad dobio stipendije kao nadareni učenik

DAHAU – Erol Suhonjic (18), mladić porijeklom iz BiH, jedan je od dvoje učenika škole “Ignaz-Taschner-Gymnasium” koji su dobili tzv. TiL stipendiju.

Naime, riječ je o prestižnoj "TiLerin" stipedniji, što je skraćenica "Talent im Land", a dodjeljuje se izuzetno talentovanim, mladim ljudima.

Inače, Erol je sa porodicom doselio u Njemačku iz BiH 2018. godine.

“Željeli smo bolju budućnost”, kaže mladi Erol, objašnjavajući odluku njegovih roditelja da napuste BiH. Njegova majka je već bila u Njemačkoj, još u vrijeme rata u BiH, ali se vratila u BiH. Njegovi roditelji savršeno govore njemački i oboje imaju dobre poslove. Erolova starija sestra trenutno se obučava za zubarskog tehničara, dok njegov brat ide u srednju školu.

Erol priznaje da je njemački naučio sam, još dok je bio u BiH:

“Naučio sam ga gledajući TV”, kaže on kroz osmjeh. Kako u BiH nije bilo dječijeg programa, on je od malih nogu gledao njemačke dječije kanale.

Inače, učenici u sklopu TiL stipendije dobijaju 100 evra mjesečno, od kojih uglavnom svi oni kupuju knjige:”Uglavnom ću kupiti klasike svjetske literature i knjige iz oblasti fizike”, kaže Erol, dodajući da je fizika njegov krajnji cilj, koju bi volio da studira možda čak i u inostranstvu. Upravo zato, planira da se ove godine prijavi za još jednu stipendiju kako bi ostvario svoj san da studira ono što voli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije