Život

Tanja je imala 14 godina kada ju je zarobio školski čuvar (VIDEO)

Tanja je imala 14 godina kada ju je zarobio školski čuvar (VIDEO)
Foto: Screenshot/Youtube | Tanja je imala 14 god kada ju je zarobio školski čuvar (VIDEO)

Desetog februara 1996. 14-godišnja Tanja Kač pobjegla je sa 38-godišnjim čuvarom u svojoj srednjoj školi kako bi pobjegla od svog turbulentnog porodičnog života.

Ono što je počelo kao očajnički pokušaj da pronađe mir i druženje pretvorilo se u noćnu moru za tinejdžerku. Tom je zatvorio Tanju u sobu na drugom spratu svoje kuće u Pensilvaniji, gdje ju je seksualno zlostavljao i prijetio da će je ubiti ako pokuša da pobjegne.

Njeno zatočeništvo trajalo je dugih 10 godina. Tek kada je Tanja donijela hrabru odluku da otkrije svoj identitet lokalnom radniku delikatese, konačno je uspjela da pobjegne iz Tomovih kandži.

Kako je sve počelo?

Tanja Nikol Kač imala je problematičnu adolescenciju. Njeni roditelji su se razveli kada je bila mlada, a njena majka je uglavnom bila odsutna iz njenog života, ostavljajući Tanju da se preseli kod oca i njegove djevojke.

Tanja se nije slagala sa djevojkom svog oca. Osjećajući se zanemareno i nepoželjno, počela je da se loše ponaša, da pije, puši cigarete i marihuanu i često bježi od kuće.

Njen život u školi nije bio mnogo bolji. Kao učenica osmog razreda, Tanja je bila žrtva maltretiranja i redovno je bježala sa časova.

Jednom takvom prilikom 1995. godine naišla je na Toma Hosea, 38-godišnjeg školskog čuvara. Međutim, umjesto da je prijavi da bježi sa časa, Tom je toliko privolio da mu je Tanja počela vjerovati.

"Slušao je moje probleme", ispričala je prošle godine Tanja za People. „I zasmijavao me je.“

Njih dvoje su sklopili neobično prijateljstvo, Tom je obasipao 14-godišnjakinju poklonima — nakitom, slatkišima, novcem za cigarete — i ubjeđivao je da je on jedina osoba u njenom životu kojoj je stalo do nje. Njihov odnos je dobio još mračniji preokret jednog dana kada su se njih dvoje poljubili na školskom stepeništu.

"Mislila sam da sam zaljubljena u njega", prisjetila se Tanja kasnije. Na kraju, Tom joj je predložio da pobjegne sa njim. Vjerujući da je spasava iz problematičnog porodičnog života, tinejdžerka je pristala.

10. februara 1996. Tanja Kač je pobjegla sa Tomasom Hoseom. On ju je sakrio u kuću u kojoj je živio sa roditeljima i sinom, koji je bio samo dvije godine mlađi od Tanje. Ubrzo je postalo očigledno da je Tanja zamijenila jednu nasilnu situaciju za drugu.

Četvrte godine, Tom je zatvorio Tanju u svoju spavaću sobi na drugom spratu. Donosio joj je ostatke svojih obroka i naučio je na koje škripave podne daske da ne zgazi kako njegovi roditelji ne bi znali da je ona tamo. Bila je primorana da vrši nuždu u kanti, i samo jednom ili dva puta nedjeljno ju je puštao da izađe iz sobe da se istušira ​​kada su njegovi roditelji spavali.

U međuvremenu, Tom je svakodnevno seksualno zlostavljao mladu djevojku. Čak ju je navodno natjerao da bilježi njihove odnose u kalendaru kako bi „mogao da se pohvali kolegama i prijateljima kako ima seks i koliko često“.

Tokom Tanjinog zarobljeništva, Tom ju je izmanipulisao tako da se osjećala kao da nije imala izbora osim da ostane. Rekao joj je da je niko ne želi, da je glupa, da je on jedini koji brine o njoj i da će je ubiti kao i njenu porodicu ako ikada pokuša da pobjegne.

"Strašno sam ga se plašila", rekla je ona. "Mnogo sam plakala. Uradio sam sve što mi je Tom rekao. On je bio jedina osoba koju sam vidjela tokom četiri godine.”

U međuvremenu, policajci su Tanju Kač pomno tražili. Njen otac nije imao pojma da je njegovo izgubljeno dijete zatvoreno samo 4 kilometra dalje.

 

Kada je Tanja Kač napunila 18 godina, Tom Hose je bio ubijeđen da joj je ispran mozak do te mjere da neće pobjeći. Počeo je da je upoznaje sa svojom porodicom i prijateljima. Takođe joj je dozvolio da povremeno napusti dom da ode u crkvu ili lokal, ali je uveo strogi policijski čas.

Tanja se brzo sprijateljila sa vlasnicima delikatesa. I kroz interakciju sa ljubaznim parom shvatila je da mora da pobjegne.

Dana 21. marta 2006, Tanja Kač je otkrila svoj pravi identitet vlasniku delikatesa, Džou Sparicu.

„Ako odete na veb lokaciju za nestalu djecu, vidjećete moju sliku“, rekla je ona zbunjenom čovjeku.

Par je kontaktirao svog sina, penzionisanog policajca koji je bio upoznat sa Tanjinim slučajem. Ubrzo su policajci preplavili Tomov dom.

Tom Hose, tada star 48 godina, uhapšen je. A Tanja Kač je konačno bila slobodna u dobi od 24 godine.

„Nikada neću zaboraviti kako je bilo izaći iz te kuće tog dana“, ispričala je ona. "Izašla sam sa policijom, duboko udahnula i rekla sebi - Gotovo je. Ja sam sada slobodna".

Tom Hose se 2007. godine izjasnio krivim za seksualni napad, nehotični devijantni seksualni odnos, nepristojan napad, ugrožavanje dobrobiti djece, korupciju maloljetnika, miješanje u starateljstvo nad djecom i teški nepristojan napad.

Tokom saslušanja, Tom je bio nepokolebljiv da je pomogao Tanji. On je tvrdio da mu je Tanja često govorila: „Hvala, bez tebe bih bila mrtva ili na ulici." Uprkos tome, Tom se izvinio zbog načina na koji se ponašao prema Tanji.

„Samo Bog zna koliko mi je zaista žao“, rekao je.

Osuđen je na 15 godina zatvora. Pušten je 2022. godine, a potom registrovan kao seksualni prestupnik.

Za Tanju, Tomovo zatočeništvo je značilo njenu slobodu. Dobila je vozačku dozvolu i počela da pohađa kurseve na fakultetu.

Iako je srećna što se ponovo spojila sa svojom porodicom, Tanja je tada otkrila da njen otac vejruje da je ona djelimično odgovorna za sopstvenu otmicu. Do danas njih dvoje nisu u kontaktu.

Uprkos čudnim porodičnim odnosima, Tanja Kač je uspješna u životu. U septembru 2018, Tanja Kač se udala i postala maćeha, kao i baka maloj djeci svog posinka.

Danas se zalaže za nestalu i eksploatisanu djecu širom zemlje. Ona želi da drugi koji su doživjeli traumu znaju da uvijek postoji nada.

„Ja sam dokaz za to“, kaže Tanja. „Prošla sam kroz najmračnija vremena. Pogledajte me sada", prenosi Stil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije