Život

Tetovaže - ljepota koja boli

Tetovaže - ljepota koja boli
Foto: N.N. | Tetovaže - ljepota koja boli

Tetovaže, jedan od najstarijih, ali i najbolnijih načina ukrašavanja tijela, popularnije su nego ikada. Mnogi ljudi su njima oduševljeni, ali ipak nemaju dovoljno hrabrosti da se upuste u to, što zbog boli, što zbog straha da bi se kasnije mogli pokajati.

Žene uglavnom biraju nježnije i elegantnije motive, dok su najčešća mjesta na vratu i gornjem dijelu leđa, nadlaktici, stopalima te na bedrima i iznad zadnjice.

Najpopularnije su slike cvijeća, leptira i anđela te razni natpisi i citati.

Iako može uljepšati tijelo, tetovaža je trajna te treba dobro razmisliti o motivu.

Treba razmišljati i o dijelu tijela na koji ćete staviti tetovažu jer koža se vremenom opušta i gubi elastičnost. Svaka drastičnija promjena kilaže utiče na izgled tijela, pa samim tim i tetovaže.

Ženama koje planiraju trudnoću ne preporučuje se tetoviranje na području stomaka jer se taj dio tijela može značajno i trajno promijeniti, što će uticati na izgled tetovaže.

Planirate li tijelo ukrasiti tetovažom, priprema same kože poput pilinga i hidratacije prije samog odlaska u salon nije potrebna.

Važno je da neposredno prije tetoviranja niste bili na nekom od laserskih tretmana ili sličnih agresivnijih kozmetičkih zahvata, nakon kojih je koža već iziritirana i osjetljiva.

Isto vrijedi i za depilaciju voskom, koja kod osoba osjetljive kože takođe može izazvati iritaciju i površinsko oštećenje kože.

Oprez nakon tetoviranja

Mjesec dana nakon tetoviranja nije dobro mjesto direktno izlagati suncu niti ići u more ili bazen.

Ono što treba imati na umu jeste to da se tetovaža mora tretirati kao rana, jer ona to i jeste.

U prvih petnaestak dana trebalo bi izbjegavati i depilaciju, kao i bilo kakvu aktivnost koja podstiče pojačano znojenje jer znoj može inficirati ranu.

Najbolnija mjesta

Dijelovi na tijelu poput rebara i grla su vrlo bolna mjesta za tetoviranje, ali svaka osoba koja se tetovirala na tom dijelu vjerovatno je imala različita iskustva.

Najbolnije je mjesto za tetoviranje i unutrašnja strana zgloba, stomak te "unutrašnji" dio koljena.

Mnogi ne znaju da određeni zdravstveni problemi mogu uticati na povećanu osjetljivost na bol. Prethodne povrede, takođe, utiču na pojačanu osjetljivost na određenim dijelovima tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije