Život

Tihi zvižduk starcu spasio život

Tihi zvižduk starcu spasio život
Foto: N.N. | Tihi zvižduk starcu Velemiru Trniniću iz Kukulja spasio život

SRBAC - Velemir Trninić (77) iz Kukulja kod Srpca oporavlja se nakon što je pronađen u lošem zdravstvenom stanju u obraslom šiblju pored obale Vrbasa u rodnom selu, punih dvadeset časova nakon što se udaljio iz porodičnog domaćinstva.

Trninić je pronađen u potrazi koju je organizovala Policijska stanica Srbac u saradnji s mještanima, a zbog promrzlosti i iscrpljenosti prebačen je u srbački Dom zdravlja, a potom u Opštu bolnicu Gradiška gdje se i dalje nalazi na liječenju.

Mira Trninić kaže da se prije nekoliko dana njen suprug u popodnevnim časovima odvezao biciklom da obiđe njivu i najavio da će se ubrzo vratiti, a nakon što je pala noć alarmirala je komšije i prijatelje.

"Ništa nije ukazivalo da bi se nešto loše moglo desiti. Tog jutra smo uobičajeno ustali i popili kafu, a Velemir je otišao na groblje i u povratku čitao novine. Oko petnaest do tri rekao je da ide do našeg pašnjaka, koji se nalazi malo dalje od kuće. Već se počelo smrkavati a njega i dalje nije bilo. Mislila sam da mu je možda izduvala guma na biciklu, ali nešto u meni je govorilo da ipak pozovem djevera i komšije, što sam i učinila", priča Mira za "Glas Srpske".

Prema njenim riječima, oni su krenuli u potragu i oko 800 metara od njive pronašli bicikl, a Velemiru nije bilo ni traga ni glasa.

"Pozvali su policiju koja je uzela podatke i krenula da ga traži, ali ga te večeri nisu uspjeli pronaći. Mučile su me crne misli i teško sam pregurala noć ali sam sutradan odahnula i zahvaljujem svima koji su pomogli", rekla je Mira, ističući da je Velemir prebačen s neurološkog na hirurško odjeljenje gradiške bolnice gdje ostaje do daljnjeg.

Komandir Policijske stanice Srbac Siniša Šnjegota kaže da je Velemir pronađen na nepristupačnom terenu u poljima uz korito rijeke Vrbas, na lokalitetu Jezerica. Kako kaže, bio je dezorijentisan a zbog hladnoće i ukočenosti s njim nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju.

"Iste večeri je upućena naša patrola koja je pretraživala teren, ali zbog loših vremenskih uslova, slabe vidljivosti i nepreglednosti terena morali smo obustaviti potragu i nastaviti je narednog dana kada je angažovana i jedinica Žandarmerije iz Gradiške. Oko 10.50 časova pronašli smo ga kako leži u šiblju, a pomoglo nam je njegovo tiho zviždanje na osnovu čega smo ga locirali", rekao je Šnjegota.

Dodaje da je u vozilu Žandarmerije nekoliko puta padao u nesvijest i da su mu policijski službenici pružili prvu pomoć.

"Nije mogao govoriti i bio je veoma iscrpljen. Najvažnije od svega jeste to da nije bio životno ugrožen", kaže Šnjegota.

Uzrok nepoznat

Mira Trninić kaže da još ne zna uzroke nesreće i smatra da je Velemiru pozlilo, iako nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema u posljednje vrijeme.

"Prije sedam godina imao je manji srčani udar i od tada je redovno pio lijekove", kaže Mira. Kaže da je primijetila da je Velemir u posljednje vrijeme slabije jeo, bio usporen i malo se povukao u sebe, ali ne zna da li je to uticalo na njegov nestanak.

"Čudi me i zbog čega je išao da obiđe našu njivu jer tamo nije bio skoro dvadesetak godina", kaže Mira.     

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije