Život

Trčaće maraton na štakama poslije pobijeđenog raka kostiju

Trčaće maraton na štakama poslije pobijeđenog raka kostiju
Foto: Twitter / Printscreen | Trčaće maraton na štakama poslije pobijeđenog raka kostiju

NOTINGEM - Adam Lever, muškarac kojem je kao tinejdžeru dijagnostifikovan rijedak oblik raka trčaće Londonski maraton na štakama kako bi pokazao drugima da je "sve moguće".

Lever je imao 18 godina kada mu je dijagnostifikovan osteosarkom, agresivan oblik raka kostiju koji se najčešće viđa kod djece i mlađih odraslih osoba.

Nedugo nakon što je krenuo na univerzitet 2012. podvrgao se operaciji spašavanja udova u kojoj mu je dio kostiju noge uklonjen i zamijenjen metalnom replikom.

Ali odbio je dopustiti da mu dijagnoza pokvari san o trčanju Londonskog maratona i trčaće trku sljedeći mjesec - s dvije štake koje će mu pomoći.

Adam, koji sada ima 30 godina i dolazi iz Notingema, rekao je: "Želim inspirisati sadašnje i bivše pacijente s rakom kostiju i promovisati uvjerenje da je sve moguće. Istrčati maraton bilo je nešto što bih volio učiniti prije raka, ali nakon operacije više nisam mislio da je to moguće", rekao je Lever.

Potom je nastavio:

"Međutim, 10 godina kasnije, zatekao sam se kako razmišljam o procesu kroz koji sam prošao, 2012. godine, kako bih ponovno naučio hodati. Ovo mi je dalo ideju - možda bi mi stvar koja mi je pomogla da ponovo naučim hodati mogla pomoći i u ovom izazovu. Dva metalna štapa bila su ključna u mojoj pomoći da ponovno hodam i biće bitni i ovaj put. Jednostavno ne bih mogao dovršiti maraton bez njih" objasnio je mladić.

On je počeo osjećati bolove u lijevom koljenu koje je prvo smatrao sportskom povredom, ali nakon posjeta doktoru opšte prakse u novembru 2011. upućen je na rendgensko snimanje koje je pokazalo sumnju na tumor kostiju.

Biopsija kosti i dalji testovi u Kraljevskoj ortopedskoj bolnici u Birmingemu potvrdili su da ima tumor osteosarkoma u lijevoj nozi, a 2012. je započeo hemoterapiju nakon koje je uslijedila operacija spašavanja udova.

Adam je 2013. godine proglašen slobodnim od raka, a budući da je dobio 10 godina podrške od Fondacije za istraživanje raka kostiju, nada se da će prikupiti 10.000 funti za dobrotvorne svrhe kada se uključi u maraton 23. aprila.

Laura Riah, potparolka dobrotvorne organizacije, rekla je: "Nevjerovatno smo zahvalni Adamu i svim njegovim fanovima na njihovim izvanrednim naporima. Prikupljena sredstva dobro ćemo iskoristiti kako bismo osigurali nastavak našeg vitalnog rada."

Nastavila je:

"Željela bih od srca zahvaliti Adamu na njegovoj podršci - on je uistinu inspirativna osoba i neprocjenjiv je u našoj borbi protiv ove okrutne bolesti", prenosi "Metro"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije