Život

Pratite nas na Google news

Trećina Amerikanki odlaže rađanje ili bi manje djece zbog korone

Trećina Amerikanki odlaže rađanje ili bi manje djece zbog korone
Foto: Pixabay | Trećina Amerikanki odlaže rađanje ili bi manje djece zbog virusa korona
Tanjug

Zbog virusa korona, trećina žena u SAD bi se odlučila da odloži rađanje ili želi da ima manje djece, pokazuju rezultati najnovije ankete, a ta pojava prisutnija je među ženama iz redova afroameričke populacije, koja je i inače među najteže pogođenima kada je riječ o zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije.

Prema istraživanju instituta Gutmaher, kojim je obuhvaćeno oko 2.000 žena starosti od 18 do 49 godina, oko 44 odsto Afroamerikanki i 48 odsto žena latinoameričkog porijekla, reklo je da bi htjelo manje djece, odnosno da bi željelo da ih rodi kasnije, dok je, poređenja radi, kod bijelih Amerikanki taj procenat 28 odsto, prenosi Rojters.

U poređenju sa muškarcima, žene, a naročito Afroamerikanke, u većem procentu su izgubile posao zbog mjera izolacije uvedenih usljed pandemije virusa korona.

Istraživači navode da će se pune posljedice pandemije tek vidjeti, naročito ako potraje ekonomska neizvjesnost u SAD, i ističu da je pad stope fertiliteta u toj zemlji zabilježen i tokom recesije do koje je došlo 2008. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije