Život

Tri godine na sudu pokušava da dokaže da je živa

Tri godine na sudu pokušava da dokaže da je živa
Foto: Screenshot | Tri godine na sudu pokušava da dokaže da je živa

Žena u Francuskoj umiješana je u bizarnu pravnu bitku jer je primorana da pokuša da dokaže da je živa nakon što je 2017. proglašena mrtvom.

Neobični slučaj započeo je nakon što je sud u Lionu bez potvrde o smrti proglasio Žan Pušan mrtvom, prenosi portal Led Bajbl.

Presuda je uslijedila na kraju pravnog spora sa bivšom zaposlenom u kompaniji za čišćenje koju je Pušanova nekada vodila. 

Žalba je završila na najvišem francuskom sudu – Kasacionom sudu, koji je ocijenio da je slučaj van njegove nadležnosti.

Nakon nekoliko sudskih grešaka, sve se završilo tako što je Apelacioni sud u Lionu proglasio da Žan više nije među živima.

Odluka je, kako navodi francuski list France Bleu, donesena na osnovu tvrdnje nezadovoljnog bivšeg zaposlenog, bez provjere izvoda iz matične knjige umrlih.

Pušanova kaže da ni ona ni njeni srodnici nisu dobili poziv za saslušanje. 

Na kraju je sud naložio da suprug i sin Žan Pušan bivšoj zaposlenoj isplate 14.000 evra.

Osim što je prilično čudno biti proglašen mrtvim dok ste još živi, presuda je takođe donijela Žan niz komplikacija.

Budući da je "mrtva", to znači da njen suprug ne može pristupiti njihovom zajedničkom bankovnom računu, a ona nema vlastiti račun, ne može da ima lična dokumenta niti da dobije zdravstveno osiguranje.

"Više ne postojim. Ne radim ništa... sedim na verandi i pišem", žali se Žan novinarima dodajući da se previše plaši da napusti svoj dom.

Vlasti su 58-godišnjoj Francuskinji zaplijenile automobil zbog neplaćenog duga koji ona takođe pokušava da ospori, a koji leži u osnovi cijele ove čudne sage.

"Otišla sam kod advokata koji mi je rekao da će se sve vrlo brzo riješiti. Bila sam kod svog ljekara koji mi je dao potvrdu da dobro i da sam zaista živa, ali očigledno ovaj dokument nije dovoljan jer se protivi sudskoj presudi", priča Žan.

Advokat, koji u početku nije mogao da vjeruje zbog čega ga Žan angažuje, podnio i zahtjev za stavljanje van snage odluku iz 2017. godine zbog "teške greške".

Pušanova se nada da će se sve uskoro riješiti na sudu: "To mi je posljednja šansa da vratim svoj život".

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije