Život

Tri greške zbog kojih djeca postaju ovisna o roditeljima

Tri greške zbog kojih djeca postaju ovisna o roditeljima
Foto: G_Masters/Pexels | Tri greške zbog kojih djeca postaju ovisna o roditeljima

Iako je u redu da se mala djeca drže svojih roditelja, u nekom trenutku to može postati pretjerano. Mnogo je razloga zašto djeca mogu biti previše ovisna o roditeljima, a u nastavku navodimo tri najčešća.

Zaštitnički nastrojeni roditelji

Ako ste zaštitnički nastrojeni, dijete će trčati prema vama zbog svake sitnice. Umjesto da samo pokuša pronaći rješenje, takvo dijete će prvo plačući doći vama i očekivati da sve popravite. Iako je sjajna stvar što ste pristupačni, morate osnažiti svoje dijete da se nauči nositi sa svojim problemima, posebno onim malima, gdje vaša intervencija nije potrebna.

Nedostatak granica

Kad roditelji nemaju granice, djeca mogu razviti suovisan odnos i stalno tražiti potvrdu i odobravanje.

Nedostatak pažnje

Ako imate osjećaj da je dijete zalijepljeno za vas, možda jednostavno predugo niste obraćali pažnju na tu situaciju. Kada se takvo ponašanje ignoriše i ništa ne preduzima, ono može postati crta ličnosti djeteta.

Šta učiniti?

Ovisnost djeteta o roditeljima treba ispraviti. Takvo ponašanje može dovesti do poteškoća u donošenju samostalnih odluka i samostalnom suočavanju sa izazovima. Privržena djeca možda neće dobro podnositi odbijanje. Kad odrastu, takva djeca se mogu boriti s razvojem autonomije i osjećajem ličnog identiteta.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije