Život

Tri jednostavna načina za organizaciju kućnog budžeta

Tri jednostavna načina za organizaciju kućnog budžeta
Foto: Freepik | Tri jednostavna načina za organizaciju kućnog budžeta

Na pitanje kako organizovati finansije na mjesečnom nivou često pronalazimo razne odgovore. Jedni se zalažu za to da se uvijek plaća karticom, dok drugi smatraju da je lakše upravljati finansijama kad se plaća novcem koji imamo u novčaniku.

Stručnjaci iz oblasti finansija predlažu, u skladu sa vašim mjesečnim budžetom, da organizujte finansije i kad nemate vremena, kad želite kupovati i počastiti se novom garderobom i tehnološkim gadžetima ili ako ste jedna od onih osoba koja se na kraju mjeseca pita: "Gdje je nestao moj novac za ovaj mjesec?!"

Kako organizovati finansije?

Ključni segment dobre organizacije finansija uključuje budžetiranje. Kako biste uvijek bili sigurni da trošite novac ispravno, potrebno je da na početku mjeseca posložite kako ćete rasporediti novac u raznim kategorijama. Kako bi ova metoda bila što jednostavnija, u nastavku pročitajte tri budžet kategorije koje će vam pomoći.

* Prvo izdvojite novac za osnovne stvari

 U svakom mjesecu od svojih prihoda odvojite određenu svotu novca kojom pokrivate osnovne stvari kao što su stanarina (ako ste podstanar), namirnice za kuću i računi. Prema nekim proračunima, za osnovne stvari možete odvojiti 50 odsto svojih prihoda, ali ovaj procenat svakako možete prilagoditi svom budžetu. Kad izdvojite tu količinu novca, znaćete koliko novca treba potrošiti tokom kupovine namirnica i koliko vam novca ostaje za ostale budžet kategorije.

* Od preostalih prihoda odvojite novac za štednju

Dvadeset odsto vaših prihoda trebalo bi ići na štednju koja će biti oslonac u svim nenadanim situacijama i koji će biti dobar start za ostvarenje dugoročnih planova. I ovaj postotak možete prilagoditi svojim ciljevima i prihodima, ali važno je da kreirate određeni fond koji vam neće nedostajati na mjesečnom nivou, ali kad se sabere na godišnjem nivou, definitivno stvara razliku.

* Kreirajte i budžet za mjesečnu potrošnju pored osnovnih stvari

Preostalih 30 odsto budžeta ostavlja se za mjesečnu potrošnju koju možete usmjeriti na ono što želite. Dobra ideja može biti da ovaj dio novca usmjerite ka stvarima koje vam zaista trebaju, kao što je garderoba i obuća za određeno godišnje doba, plaćanje preostalih računa, odlaske na izlete, u pozorište, kino, kafu sa prijateljima...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije