Život

Tri najčudnija načina za mršavljenje

Tri najčudnija načina za mršavljenje
Foto: Unsplash | Tri najčudnija načina za mršavljenje

Teško je nabrojati sve moguće načine za skidanje kilograma, od prirodnih napitaka do raznih dijeta. Međutim, vjerovatno niste znali da postoji nekoliko bizarnih načina za mršavljenje.

A da sve bude zanimljivije, njihovu efikasnost su potvrdili i lekari.

Doktor Zak Vagar-Udin, koji je član Svetske zdravstvene organizacije, slaže se da postoje bizarne, a efikasne metode.

"Iako neki trikovi mogu da se smatraju čudnim, što i jesu ljudima koji znaju za njih, njihova korist je utvrđena i dokazana", rekao je on.

Hladan tuš

Možda vam je nezamislivo da toplu vodu prilikom tuširanja zamijenite hladnom, ali ako želite da izgubite nekoliko kilograma, naviknite se na nju. Izlaganje niskim temperaturama ima potencijal da podstakne metabolizam aktiviranjem takozvane "smeđe masnoće" u vašem tijelu.

Nutricionista Kim Pirson je objasnila da kada je "smeđa masnoća" izložena temperaturi koja je niža od 16 stepeni, pokušava da održi toplinu tijela. Tako dolazi do sagorijevanja viška kalorija, a naučnici vjeruju da bi hladna terapija mogla da bude jedan od načina borbe protiv sve veće stope gojaznosti i dijebetesa tipa 2.

Boja tanjira

Sigurni smo da vam je smešno da čujete da su boja i veličina tanjira iz kog jedete važni ako želite da smršate. Ipak, utvrđeno je da konzumacija hrane iz crvenog tanjira sprečava prejedenje. Profesor Čarls Spens, psiholog, objasnio je da boja tanjira vara mozak da jede manje obroke.

"Sa crvenog tanjira poješćete manje hrane jer ta boja kao da pokreće neku vrstu signala za opasnost ili upozorenje za izbegavanje. Crvena boja takođe daje hrani manje kontrasta, što je čini manje poželjnom, pa ćete je jesti manje", objasnio je Spens.

Spavanje s maskom

Još jedan vrlo neobičan savjet, a dolazi upravo od stručnjaka. Noću bi trebalo da se potrudite da zamračite sobu. Naučnici kažu da bi pre spavanja trebalo isključiti telefon, televizor i svjetla, pa čak i spavati sa maskom. Tim sa Univerziteta Nortvestern otkrio je da su oni koji su bili izloženi prevelikom izvoru svjetlosti tokom noći imali 50 odsto veći rizik od gojaznosti.

(Pink.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije