Život

Tuzlak najstariji padobranac u Evropi: U pet dana skočio 21 put

Tuzlak najstariji padobranac u Evropi: U pet dana skočio 21 put
Foto: Arhiva | Tuzlak najstariji padobranac u Evropi: U pet dana skočio 21 put

Ibrahim Kalesić iz Tuzle u 88. godini života i dalje skače padobranom, a cilj mu je tako nastaviti još deset godina. On je zvanično najstariji padobranac u Evropi.

Dvostruki rekorder već 70 godina skače padobranom, a zabilježio je već 1.487 puta skok. Ovaj 88-godišnjak nedavno je u pet dana padobranom skočio čak 21 put.

"Osjećam se super, psihički sam odmoran i uživam u sjajnom društvu", rekao je Kalesić za Rojters tokom takmičenja Para Challenge u padobranstvu u Bihaću.

Kaže da mu je najveća želja nabaviti svoj vlastiti padobran: "Ja sam penzioner bez mogućnosti da kupim padobran, a volio bih imati jedan da mogu trenirati svoje učenike koji bi me onda zamijenili na takmičenjima u skokovima".

Prvi je put skočio prije više od 70 godina, najstariji je padobranac u Evropi koji aktivno skače i na tome ne misli stati.

"Za padobranstvo mene veže jedna izuzetno velika ljubav, to se ne može opisati koja je to ljubav. Mnogi se čude da u mojim godinama, u 88. ja skačem, senzacija", kazao je Ibrahim za Dnevnik.hr.

Takođe je otkrio da ima jednostavan recept za održavanje forme u njegovim godinama.

"Padobranstvo je ekstreman sport i zahtjeva koncentraciju. Da bi se neko dobro koncentrisao, mora dobro spavati, a da bi se dobro spavalo treba imati čistu savjest da se nikog nije uvrijedilo ili povrijedilo, a onda se može spavati bez noćnih mora i biti sposoban za skakanje", izjavio je on za Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije