Život

U BiH obilježen 4. Međunarodni dan joge

U BiH obilježen 4. Međunarodni dan joge
Foto: N.N. | U BiH obilježen 4. Međunarodni dan joge

Ambasada Indije u Budimpešti proslavila je 4. Međunarodni dan joge (IDI) u sedam gradova Bosne i Hercegovine, odnosno Sarajevo, Banja Luka, Foča, Mostar, Tuzla, Zavidovići i Zenica.

Proslave su se održavale od 16. do 17. juna 2018. godine. Proslava je uključivala predstavljanje joge, Indijske kulturne predstave, henna slikarstvo i indijske kuhinje.

U Sarajevu je IDI otvorila dr. Irena Hadziabdić, glavni izborni povjerenik Bosne i Hercegovine i ambasador Rahul Chhabra 16. juna 2018. Nakon kulturnih nastupa, publika je učestvovala na sjednici zajedničkog joga protokola.

Ambasador i glavni izborni povjerenik takođe su učestvovali na joga sesiji. Razija Mujanović, poznata košarkaška legenda Bosne i Hercegovine i Selma Muhedinović, poznata pjevačica su nominovani kao ambasadori joge, a takođe su učestvovali na događaju i praktikovale jogu. Na zahtjev glavnog komesara za izbore Bosne i Hercegovine, Ambasada će voditi specijalnu nastavu za upravljanje stresom za članove Glavne izborne komisije.

Gradonačelnici u nekoliko drugih gradova otvorili su IDI I izvršili jog sesije sa učesnicima. U svim gradovima IDI je bio organizovan u saradnji sa lokalnim kancelarijama gradonačelnika.

IDI je proslavljen u Banja Luci 17. juna, a dan ranije gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić otvorio je kulturni preformans u kulturnom centru Banski dvor.

U Foči su 17. juna 2016. godine organizovane proslave IDI na Trgu kralja Petra. Publika je bila zainteresovana kako za jogu tako i za kulturne predstave.

IDI je proslavljen u Tuzli 17. juna, a zajednički su ovaj događaj otvorili Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i ambasador Rahul Chhabra.

U Zenici je IDI zajednički otvorio Fuad Kasumović gradonačelnik Zenice i ambasador Rahul Chhabra. Ambasador i gradonačelnik su takodje učestvovali na sjednici joge. Gradonačelnik Zenice bio je impresioniran kulturnim nastupima i joga sesijom i najavio da će ponovo pozvati Ambasadu da nastupi u zeničkom Narodnom pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije