Život

U susret Vaskrsu mališani sa veseljem ukrasili jaja

U susret Vaskrsu mališani sa veseljem ukrasili jaja
Foto: Velibor Tripić | U susret Vaskrsu mališani sa veseljem ukrasili jaja

Mališani vrtića "Lana" su se uz smijeh i bojama zaprljanim rukama pripremili za najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, i to ukrašavanjem i farbanjem jaja, što im je, kako kažu, omiljeni dio ovog praznika. Šarena jaja, razne boje, tempere, korpice sa slamom, ukrasi, ali i poneko razbijeno jaje popraćeni smijehom su upotpunili prazničnu atmosferu u ovom vrtiću.

Kako bi prenijeli veselu atmosferu, ekipa "Nezavisnih" posjetila je ovaj vrtić  i zajedno sa djecom osjetila čari praznika.

S pripremama mališani su počeli prije nekoliko dana, kada su se na sve strane u vrtiću mogle vidjeti šarene boje, simboli Vaskrsa i mnoge dekoracije, koje su napravili od kartona i papira.

Djeca su na vaskršnjim jajima pokazala svoju kreativnost, a imali su priliku i da se okušaju u sasvim novoj tehnici farbanja jaja pomoću riže. Naime, uz pomoć teta u vrtiću, koje su im objasnile da jaja ubace u vrećice sa rižom i bojom, ova djeca su dobila veoma interesantan zadatak - da jaja vrte dok ne poprime boju. Iako je pokoje jaje skliznulo i razbilo se tokom farbanja, to ih nije demotivisalo da svoje rukice uposle i ponovo pokušaju na drugom jajetu.

Velibor Tripić
Velibor Tripić

Iako su nestrpljivo dočekali da probaju nove metode farbanja jaja, njima su ipak bile interesantnije raznobojne tempere, te većina njih nije mogla da odoli šarenim bojama pa su se istog časa dohvatili kista. Nije manjkalo ni kreativnih ručica koje su svoj talenat pokazale detaljnim iscrtavanjem jaja, i to flomasterima.

Tako je malena Margarita svoje jaje ukrasila crvenim cvjetićem, dok je njen drug svoju sreću oslikao smiješkom na jajetu.

Velibor Tripić
Velibor Tripić

Katarina, jedna od djevojčica iz ovog vrtića, otkrila nam je kako je i ranijih godina ukrašavala jaja u vrtiću, te je sa zadovoljnim osmijehom na licu istakla da joj je ovo najdraži dio ovog praznika.

"Omiljeni dio Vaskrsa mi je šaranje jaja. Jedva čekam da odem kod tetke da svi zajedno farbamo jaja", kazala je Katarina. To su potvrdili i njeni vršnjaci Sofija i Stefan, koji su kazali da možda više vole ofarbati jaja nego ih pojesti, dok je maleni Mihajlo rekao da mu je omiljeni dio ipak borba jajima koja slijedi nakon šaranja. Na pitanje zašto se farbaju jaja na najveseliji hrišćanski praznik, Stefan je šaljivo odgovorio: "Da budu lijepa".

Velibor Tripić
Velibor Tripić

Dok su šarali jaja mališani su pričali i o tome šta žele da budu kad odrastu, što se odražavalo i u njihovom kreativnom radu. Kako je kazala vaspitačica u vrtiću "Lana" Dragana Čampara, cijela sedmica je protekla u duhu pravoslavnog praznika Vaskrsa, a djeca se, očekivano, ipak najviše raduju ukrašavanju jaja.

"Prethodnih godina smo njihove umjetničke radove postavili u hodnik, ali ove godine, a s obzirom na to da nam trenutne epidemiološke mjere ne dopuštaju posjete, nismo mogli da ih izložimo ovdje", kazala je Čampara.

Dodala je da ovo ne utiče na radost velikog hrišćanskog praznika, te da mališani sada svoje rukotvorine mogu ponijeti kućama da ih pokažu roditeljima. Vaskršnja sedmica u njihovom vrtiću počela je odmah u ponedjeljak, kada su se mališani umivali cvjetnom vodom, a dan su upotpunili aktivnostima na otvorenom.

"Brali smo cvijeće, oslikavali pločnike, uljepšavali svoju okolinu, a sredili smo i terasu", kazala je Čampara.

Velibor Tripić
Velibor Tripić

Djeci su vaspitačice ovog vrtića tokom sedmice više pričali o značenju ovog hrišćanskog praznika, o običajima koji ga prate, o pravoslavnoj vjeroispovijesti, kao i o Isusu Hristu.

"Jedan dan smo posvetili obilasku nama najbliže crkve. Ovo je, sada vidimo, za mališane bilo posebno značajno jer dosta djece nije nikad bilo u crkvi te im je ovo bilo prvo iskustvo", dodala je Čampara. Iako su u veselju obavljali sve aktivnosti ove sedmice, šaranje jaja ipak im je, kako ona kaže, omiljeni dio.

Velibor Tripić
Velibor Tripić

Ističe da se svake godine trude da predstave novu metodu šaranja, odnosno da to ne bude samo obična farba za jaja, već da uvijek pokušaju nešto novo.

"Prošle godine smo jaja farbali pjenom za brijanje, a zatim smo mališanima predstavili tehniku ukrašavanja jaja lakom za nokte. Želimo da postupak farbanja jaja svake godine bude drugačiji i zanimljiv, a da uvijek dobiju različite i interesantne šare", rekla je Čampara. Iako ove godine jaja nisu postavili u hodnik na izložbu, djeca su svoje rukotvorine odnijeli kućama, a s obzirom na to da nisu mogli čekati da se osuše, odnijeli su ih u posebno napravljenim korpicama.

Velibor Tripić
Velibor Tripić

Vaspitačice u vrtiću su računale na dječju nestrpljivost te su im iz tog razloga pripremili ručno rađene košarice za jaja sa raznobojnim drškicama, kako bi djeca oslikana jaja mogla ponosno pokazivati a da se ne uprljaju. Svako dijete je dobilo po jednu košaricu u koju je stavilo svoje jaje te su ih ponosno digli i pokazivali. Sa šarenim košaricama u rukama, u kojima su bila još veselija jaja, dočekali su i kraj dana, a nije manjkalo ni pjesme te su mališani otpjevali više pjesmica posvećenih upravo ovom prazniku.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije