Život

Uniforma srpskog vojnika po prvi put u grčkom muzeju

Uniforma srpskog vojnika po prvi put u grčkom muzeju
Foto: Srna | Uniforma srpskog vojnika po prvi put u grčkom muzeju

Uniforma srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata prvi put izložena je u Grčkoj, u Vojnom muzeju u Solunu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović rekla je Srni da je veliko zadovoljstvo biti dio ovog značajnog projekta, čiji je cilj da se sačuva uspomena na žrtvu 7.440 Srba koji počivaju na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu.

"Zahvaljujući angažmanu Predstavništva Republike Srpske i uz velikodušnu donaciju Draška Višića iz Banjaluke u izložbenom prostoru Vojnog muzeja u Solunu i to u ličnom izložbenom prostoru penzionisanog pukovnika farmaceuta Vasilisa Nikolciosa izložena je uniforma srpskog vojnika, srpska zastava i čuturica iz Prvog svjetskog rata", rekla je Jovanovićeva.

Foto: Srna
Foto: Srna

Ona je pojasnila da je dugogodišnja želja Nikolciosa bila da pronađe ovu uniformu da bi je uz druge srpske eksponate izložio u Vojnom muzeju u Solunu.

"Ova želja se danas obistinila i sada je, poslije svih ovih godina, prvi put uniforma našeg srpskog vojnika koji se borio za slobodu našeg naroda izložena upravo na mestu gde je borba za otadžbinu i počela", rekla je Jovanovićeva.

Ona je napomenula da je Višić i sam emotivno povezan sa ovom uniformom i Solunskim frontom, jer je njegov deda Luka Lakić bio jedan od solunskih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije