Život

Uznemirujući video prikazuje kako pušenje utiče na rad srca

Uznemirujući video prikazuje kako pušenje utiče na rad srca
Foto: Ilustracija | Uznemirujući video prikazuje kako pušenje utiče na rad srca
N.N.

Svi znaju da pušenje najviše šteti plućima, međutim, istraživanja ukazuju na to da je konzumiranje cigareta odgovornon za jednu od deset smrtonosnih srčanih oboljenja.

Dakle, pušenje ne "napada" samo vaša pluća, već izaziva ozbiljnije zdravstvene probleme.

U četvrtak je obilježen Svjetski dan borbe protiv pušenja i povodom toga, Svjetska zdravstvena organizacija je objavila video na kojem je prikazano koliko konzumiranje cigareta šteti vašem srcu.

Osim brojnih smrtonosnih srčanih bolesti koje uzrokuju cigarete, video ukazuje na to da njihovim konzumiranjem često dolazi i do srčanog i moćdanog udara.

Kako bi se na najbolji način prikazale posljedice pušenja, u videu je u 30 sekundi prikazana transformacija srca pušača koji od "glatke" površine prelazi u naboranu i oštećenu.

U poređenju s onima koji nikada nisu konzumirali cigarete, pušači imaju dupli rizik od srčanog udara. Oštećenja srca koja nastaju konzumiranjem cigareta, sprječavaju ovaj organ da normalno funkcioniše.

Najviše pogađa srčane arterije na kojima se skupljaju masti čime postaju sužene i otežavaju dotok krvi hranjivih materija do srca. Pušenje takođe "pomaže" pri stvaranju krvnog ugruška što smanjuje protok krvi.

S obzirom na to da je konzumiranje cigareta zavisnost mnogim ljudima nije lako da ostave ovu ružnu naviku, međutim, trebaju da budu svjesni da će im organizam na tome biti zahvalan.

Nema određenih savjeta kako da prestanete pušiti, jednostavno u tome trebate biti odlučni i istrajni.

(Klix.ba)

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije