Život

Vanbračna kćerka bivšeg belgijskog kralja zvanično princeza

Vanbračna kćerka bivšeg belgijskog kralja zvanično princeza
Foto: Ilustracija | Vanbračna kćerka bivšeg belgijskog kralja zvanično princeza

BRISEL - Belgijski sud zvanično je danas proglasio umjetnicu Delfinu Boel "belgijskom princezom", čime je dobila sedmogodišnju bitku da joj se dodijeli titula, s obzirom na to da je bivši kralj Albert Drugi njen otac.

Belgijski Apelacioni sud je dodelio je Boel titulu nakon što je DNK analizom potvrđeno da je bivši monarh njen otac, saopštili su njeni advokati.

U saopštenju se ističe da je Boel "potpuno zadovoljna" presudom, prenosi Rojters.

Advokat bivšeg belgijskog kralja rekao je ranije da Delfine može da dobije titulu princeze isključivo kraljevskim dekretom, a ne odlukom suda.

Bivši belgijski kralj Albert Drugi konačno je u januaru ove godine priznao da je otac Delfine Boel, nakon što je više od decenije osporavao njen zahtjev za priznavanjem očinstva.

Delfinina majka, baronesa Sibil de Selis Lonšan, tvrdi da je sa Albertom bila u vezi dugoj 18 godina prije nego što je proglašen za kralja.

Glasine o vanbračnom detetu bivšeg belgijskog kralja prvi put su se pojavile 1999. godine, u neautorizovanoj biografiji njegove supruge kraljice Paole.

Delfine Boel je prvi put rekla da je kralj Albert Drugi njen biološki otac u jednom intervjuu 2005. godine.

Međutim, ona svoja prava na sudu nije zatražila sve do 2013. godine, kada je njen otac abdicirao, čime je izgubio pravo na imunitet od krivičnog gonjenja.

Bivši belgijski kralj Albert Drugi odbijao je da uradi DNK test radi utvrđivanja očinstva po odluci suda, sve dok mu nije izrečena kazna od 5.000 evra po danu za dalje odlaganje njenog sprovođenja.

U januaru ove godine 86-godišnji bivši kralj Belgije izjavio je da priznaje Delfinu Boel kao svoje četvrto dijete, nakon što je, kako on tvrdi, za to saznao na osnovu rezultata DNK testova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije