Život

Vanvremenska ljubav Srbina i Albanke u Foči

Vanvremenska ljubav Srbina i Albanke u Foči
Vanvremenska ljubav Srbina i Albanke u Foči

FOČA - Valentina Kodraj iz Skadra i Radenko Mališ iz Foče svojim brakom svjedoče da Srbi i Albanci, ipak, mogu zajedno.

Vjenčali su se prije tri godine, a prije 10 mjeseci dobili su sina Stefana. Valentina nije zažalila što je došla u Foču. Hvali svog supruga kao dobrog i čestitog domaćina, a sada i ponosnog oca.

"Naučila sam srpski. Našla sam dobrog muža, dobra je svekrva, zaove. Meni se sviđa, zadovoljna sam", kaže Valentina.

Na pitanje, gdje je ljepše, u Albaniji ili u Bosni, odgovara da je ovdje ljepše. Radenko kaže da je oduvijek želio da nađe suprugu iz patrijarhalne porodice, u kojoj se poštuju danas zapostavljene vrijednosti. Iz iskustava drugih shvatio je da je Albanija za njega obećana zemlja, pa se otisnuo u potragu za ljepšom polovinom. Imao je trnovit put, ali nije posustajao. Ni tri prevare ovdašnjih posrednika, kojima je uzalud plaćao, nisu ga pokolebale. Ako nije bila treća, onda jeste četvrta sreća. U Podgorici je konačno našao poštene provodadžije, koji su ga spojili sa Valentinom. Ističe da je u životu dosta puta "padao", ali se uvijek dizao i nikada se nije predavao.

"To je bila želja i potreba i ja sam to slijedio. Eto, mogao sam kupiti neki auto, a to bi zarđalo i strulo za pet-deset godina. Porodica nema svoju cijenu, a dijete pogotovo. To je bio moj životni san i ostvario se", srećan je Radenko.

Za novac se snalazio na razne načine, kaže da je i pozajmljivao, ali kredit nije dizao. Sva četiri pokušaja, bez putnih troškova, a imao je čak 15 odlazaka u Albaniju, koštala su ga 10.000 evra.

"Prvi put posrednik iz Višegrada uzeo mi je dvije i po hiljade maraka. Druga mi je prilika bila tri i po hiljade evra. Treći put sam potrošio dvije hiljade evra, a četvrti put je bilo oko tri i po hiljade evra. Novac nisam dao njenoj porodici, dao sam tim nekim provodadžijama. Da je čovjek kupio, to bi bila gorka stvar", kaže Radenko.

Valentina je imala više ponuda, ali je izabrala Radenka. Za njega je to, nakon svega što je pretrpio, bila Božja nagrada za čvrstu vjeru i upornost.

"Ona je prihvaćena u okruženju i svima je draga, miljenica je u komšiluku i ovdje i na selu. Dobra je domaćica, dobra majka i supruga, dobra snajka", hvali Radenko svoju suprugu.

Priča i da je Valentinina porodica oduševljena gdje im se ćerka udala.

"Svidjela im se Foča, ambijent, klima. Rekli su da je Valentina dobru kuću našla i da ljepši grad nisu vidjeli. Njeni su išli svuda po Crnoj Gori, rade po Podgorici i Budvi, brat joj je bio i u Italiji, ali im se Foča mnogo svidjela. Mene cijene i poštuju i raduju mi se", kaže Radenko.

Poručio je neženjama da neće pogriještiti ako krenu njegovim putem. Samo da paze dobro koga će odabrati za provodaždije, bez čijih garancija nije moguće stupiti u kontakt s porodicama u Albaniji.

Sličnost Albanaca i Srba

Radenko objašnjava da nema velikih razlika između Srba i Albanaca, ali iz Albanije, dok su na Kosovu nešto drugačiji.

"Velika je razlika između Albanaca sa Kosova i iz Albanije. U Albaniji su zastupljene sve tri vjere, slični su Srbima i po običajima i po kulturi, samo što je kod nas savremeniji način života", pojašnjava Radenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije