Život

Pratite nas na Google news

Video koji pokazuje kako se bacili šire kroz vazduh

Video koji pokazuje kako se bacili šire kroz vazduh
Foto: N.N. | Video koji pokazuje kako se bacili šire kroz vazduh
N.N.

Šta se dešava kada kašljete? Uz pomoć takozvanog Šliren (Schlieren) ogledala, istraživači su prikazali ono što je inače nevidljivo za čovjekovo oko – vazdušne struje u prostoriji. Kratak film impresivno demonstrira zašto bismo svi trebalo da pratimo preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije o tome kako da se štitimo od koronavirusa.

Video počinje siluetom čoveka koji isprva normalno diše, a zatim kreće da jako kašlje. U prvom delu videa ne prekriva usta, a na svakom sledećem delu, dok kašlje ili ih prekriva na određen način ili kašlje u određen tip maske. Na tim primerima jasno se vidi, da ne postoji dovoljna zaštita od bacila za bilo koga ko je u blizini ako je osoba zaražena.

Ispostavlja se da je, poput preporuka stručnjaka najefikasniji način zaštite drugih da bolesna osoba kašlje u lakat. Zabrinjavajuće je koliko čak i maske služe kao slaba mjera sigurnosti pri kašljanju ili kijanju kroz njih, a interesantno je da je bezbjednija hiruška maska od one namijenjene odbrani od zagađenog vazduha.

Ovakav ogled je napravljen u specijalnim uslovima, na stručnoj opremi kakvo je Šliren ogledalo, inače to ne bismo mogli da vidimo. Postoje samo četiri takva na svijetu, a svako se koristi u drugačijoj oblasti.

Ovo se korisiti za mjerenja kretanja vazduha u unutrašnjosti, kako bi se videlo kako unutrašnje struje reaguju na ljudsko tijelo, sa ciljem da se optimizuje energetska efikasnost u prostorijama gdje ljudi žive.

(uni-weimar.de)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije